Най-много валежи са паднали в района на Елхово, Кърджали, Хасково и Свищов, сочат обобщените данни след първия ден от седмицата. Порои наводниха десетки къщи в страната, улиците се превърнаха в реки

Червен код е обявен този вторник в област Бургас заради очаквани проливни дъждове и бурен вятър. Очакват се значителни валежи - до 70 л/кв. м, а в крайните южни райони дори по-големи количества. На югоизток се прогнозират и силни ветрове, а вълнението на морето - да достигне до 5 бала.

Оранжев код за обилни валежи и силен вятър е обявен за четири области - Ямболска, Сливенска, Шуменска и Варненска, предупреждават от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН.

В 10 области на Централна и Североизточна България е обявен предупредителен жълт код.

България е в плен на обилните дъждове, като най-много валежи са паднали в района на Елхово - 25 литра на квадратен метър, обобщи Нова телевизия след първия ден от седмицата. 24 л/кв.м е количеството в Кърджали, а в Хасково и Свищов - по 22 литра.

И в понеделник валежите наводниха десетки къщи и дворове в цялата страна. Вечерта беше затворен главният път, който свързва пловдивските села Белозем с Болярино и още две села. На два пъти през последното денонощие проливният дъжд потопи десетки къщи и дворове в Поповица, а гръмотевичната буря оставила селото без ток за часове.

Пороят тям блокира и международния път за Турция. Голяма част от трасето остана под вода. Стотици тирове и автомобили попаднаха във водния капан и чакаха с часове.

В Шумен река Поройна е преляла от коритото си. Наводнени са партерните етажи и сутерени на болницата и онкоцентъра в града. Придошлата река нанесе щети и на села по течението си. Най-големи са пораженията в село Дибич, където нивото й се е повишило с цели 170 сантиметра.

Източник: БНР, Нова телевизия