И двете страни обаче определиха срещата между Путин и Обама като конструктивна

САЩ и Русия имат фундаментални различия по въпроса за Сирия. Това стана ясно по време на срещата на четири очи между американския президент Барак Обама и руския му колега Владимир Путин на 70-ата годишна сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк.

Самата среща продължи малко повече от час и половина, като след нея двамата лидери не отговаряха на журналистически въпроси. 

Американски официален представител определи срещата като много продуктивна. Основните теми, които са били разглеждани са ситуациите в Украйна и Сирия.

Самият Путин определи по-късно разговора като много конструктивен, делови, но откровен. По негови думи Русия разглежда свое възможно участие в уреждането на конфликта в Сирия само в съответствие с международното право, но сухопътни операции са изключени, предаде РИА Новости.

Договорености за избягване на конфликти

По време на срещата двамата лидери са стигнали до договорка за консултации между двете армии при потенциални операции в Сирия, за да се избегне конфликт в района. 

По-рано през деня американският президент изяви готовност да сътрудничи с Русия и Иран за прекратяване на конфликта в Сирия. Мнението му обаче се различава от становището на Путин по отношение съдбата на сирийския лидер Башар Асад. Според Обама той основен виновник на войната в Сирия, докато според Путин е единствената легитимна власт в страната.

За Вашингтон струпването на руска армия в Сирия не се смята за деструктивно, но по думите на президента мнението на Белия дом ще се оформи след бъдещи действия на Кремъл - и основно от това доколко те са насочени срещу "Ислямска държава" вместо в подкрепа на режима в Дамаск. 

Разговори за Украйна 

Обама и Путин са обсъдили и ситуацията в Украйна, като US президентът е изразил отново позицията си за териториалната цялост и суверенитета на страната. Той е подчертал възможността за позитивен изход, ако през следващите няколко месеца се предприемат стъпки за прилагане на мирното споразумение от Минск.

Източник: РИА Новости, БНР