Световноизвестният творец, роден в България, почина на 84-годишна възраст в Ню Йорк, а последният му проект - опаковането на Триумфалната арка в Париж, ще бъде осъществен посмъртно през есента на 2021-ва

Кристо, роден в Габрово през 1935 г. под името Христо Явашев, почина в Ню Йорк от естествена смърт на 31 май, броени дни преди да навърши 85. Световноизвестният творец от български произход последва в отвъдното своята партньорка в живота и изкуството Жан-Клод, която си отиде през 2009 г. Двамата бяха не само бяха връстници, но и родени на една и съща дата - 13 юни.

Последният им проект - опаковането на Триумфалната арка в Париж, беше отложен заради пандемията от новия коронавирус и ще се осъществи посмъртно догодина, в периода 18 септември-3 октомври. В замяна на това от 1 юли в центъра "Жорж Помпиду" може да се разгледа мащабна изложба за творческия тандем, която продължава до 19 октомври.

Виж още: Кристо - творецът с най-мащабния протест срещу Тръмп

"Кристо изживя живота си пълноценно, като не само мечтаеше за онова, което изглеждаше невъзможно, но и го реализираше. Художествените произведения на Кристо и Жан-Клод събираха хората в споделени преживявания по целия свят и работата им продължава в нашите сърца и спомените ни", се казва в съобщението по повод кончината му в официалния сайт ChristoJeanneClaude.net, където е цитирана и негова крилата мисъл в писмо от 1958 г.:

"Красотата, науката и изкуството винаги ще триумфират"

Кристо, учил в Националната художествена академия, напуска родината си през 1957 г. От Прага бяга във Виена, после се премества в Женева, а година по-късно заминава за Париж. Именно във френската столица се запознава с Жан-Клод Денат дьо Гийебон, с която се установяват в Ню Йорк и създават редица монументални произведения на открито, надхвърляйки традиционните граници на живописта, скулптурата и архитектурата.

Виж още: Въздушната катедрала на Кристо

Лондонската Мастаба на езерото Серпентайн в Хайд парк (2018 г.) беше последната им творба, завършена от Кристо приживе. Предишният им проект в Париж беше опакованият мост Пон Ньоф (1985), който им отнема цяло десетилетие, докато получат разрешение от тогавашния кмет на града и бъдещ президент на Френската република Жак Ширак.

През 1991-ва опъват над 3000 чадъра в японската префектура Ибараки и US щата Калифорния на ивица площ с дължина близо 50 км. Временното произведение на изкуството просъществува едва 18 дни и им струва 26 млн. долара. Както обикновено, артистичният тандем финансира сам начинанието чрез продажбата на подготвителни рисунки и скици, колажи, макети, ранни произведения и оригинални литографии.

В средата на 90-те германският парламент им позволява да опаковат и сградата на Райхстага в Берлин, а "Портите" предизвикват истинска сензация в нюйоркския Сентрал парк през 2005-а.

Най-голям отзвук през последните години имаше за "Плаващите кейове" на италианското езеро Изео през 2016 г., посетени от над 1 млн. души.

Фотогалерия

Работата на Кристо по тази мащабна инсталация, замислена заедно с Жан-Клод още в началото на 70-те години, е проследена в книги и филми като документалния "Да ходиш по водата". Представена за първи път на кинофестивала в Локарно, лентата на реж. Андрей Паунов откри София филм фест 2019 и тръгна по кината през декември, а тв премиерата й по Нова телевизия е на 6 юни от 12,30 ч.