Инсталацията Big Air Package (Големият въздушен пакет) може да се види до края на годината в германския град Оберхаузен

Надуваемият балон е издигнат в изложбеното пространство Gasometer - стар газов колектор, изваден от употреба в края на 80-те, който в наши дни се използва като място за изява на прочути творци и представяне на театрални спектакли.

"Големият въздушен пакет" (или "Големият балон с въздух"), който представлява най-голямата скулптура без скеле в света, има внушителни параметри. Висок е 90 м, има диаметър 50 м, а въздухът в него е с обем 177 000 куб. м.

Работен момент по подготовката на инсталацията. Фото: Кристо / Волфганг Фолц

Теглото му е 5,3 тона, като за направата му са използвани 4500 м полипропиленово въже и 20 350 кв.м полупрозрачен полиестер.

Идеята на Кристо е посетителите буквално "да плуват в светлина". Фото: Волфганг Фолц

Инсталацията може да се види както отвън, така и отвътре. Влиза се през специални въздушни отвори. Два вентилатора поддържат постоянно налягане от 30 паскала във вътрешността на балона.

Фотогалерия: Гигантомания

Проектът за инсталацията датира от 2010 г. Колаж: Кристо / Фото: Андре Гросман

БНТ снима филм за "Големия въздушен пакет", който от средата на март е официално отворен за посещение. През 2005 г. Евгения Атанасова засне издигането на "Портите" в нюйоркския Сентрал парк, а през 2010 г. бе излъчен филмът й "Кристо и Жан-Клод - изкуството е за двама".

Новият й разговор с Христо Явашев и кадрите от новата му инсталация могат да се видят в документалната рубрика "В кадър" по БНТ - на 2 април от 22 ч.

Кристо във вътрешността на най-новата си инсталация Big Air Package. Фото: Волфганг Фолц

Предишната инсталация на Кристо и Жан-Клод в същото изложбено пространство в Оберхаузен е през 1998-99 г. и се нарича "Стената". Тогава тандемът издигна във вътрешността на газохранилището стена от 13 000 цветни варела, висока 26 м. 

"Стената" (1998-99 г.) Фото: Кристо / Волфганг Фолц