Временната скулптура от над 7500 варела е издигната върху езерото Серпентайн в Хайд парк за цялото лято, а технологията напомня предишния мащабен проект на българина, "Плаващите кейове" в Италия

Мастаба, от арабската дума за "пейка", е вид древноегипетска гробница с форма на пресечена пирамида.

"Мастаба" се нарича и проектът на Христо Явашев-Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод, който датира от 1977 г. Състои се от 410 хил. варела в ярки цветове - като мозайка, вдъхновена от ислямската архитектура. Ако се осъществи някога, би бил единствената постоянна творба на тандема.

Междувременно в Лондон вече е показана негова временна версия, The London Mastaba. Скулптурата "Лондонската мастаба" се издига в Хайд парк от 18 юни до 23 септември, а технологията напомня предишния мащабен проект на българина, "Плаващите кейове" в Италия

Фотогалерия: Плаващите кейове и още от оранжевото изкуство на Кристо

Конструкцията се състои от 7506 варела върху плаваща платформа от полиетиленови кубове, застопорени с котви за дъното на езерото Серпентайн. Размерите на скулптурата са 20 м височина, 30 м ширина и 40 м дължина (едва 1% от повърхността на езерото), а теглото й достига приблизително 500 тона.

Стандартните варели по 55 галона (около 200 л), с размери 59 x 88 см, са изработени специално за проекта. Видимата им част е оцветена в червено и бяло, а ръбовете им - в различни оттенъци на червеното, синьото и бледоморавото. 

Отново в Хайд парк, в едноименната художествена галерия Serpentine Galleries (19 юни-9 септември), по същото време е подредена изложба на скулптури, рисунки, колажи и фотографии от творчеството на Кристо и Жан-Клод, което обхваща повече от 60 десетилетия.

"Желязната завеса" - стена от петролни варели на ул. "Висконти" в Париж (1961-62 г.), е първият по-значим проект на Кристо и Жан-Клод, чиито графики и обекти, създадени в продължение на половин век, бяха представени за първи път в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) през 2015 г. Именно във френската столица в края на 50-те, скоро след емигрирането на Христо Явашев, двамата стават тандем в творчеството си и живота

Това е последното лято на Великобритания в ЕС, преди Обединеното кралство да напусне официално общността на 29 март 2019 г. Творецът, който навърши 83 броени дни преди откриването на лондонската си инсталация, твърди, че е търсил подходящо място за плаваща Мастаба още от края на 60-те.

Според оригиналния замисъл на Кристо и Жан-Клод монументалната творба в Обединените арабски емирства трябва да се издига върху основа с размери 300х225 м на 150 м височина, малко над пирамидата на Хеопс в Гиза, Египет.

За място беше избран пустинният район Ал Гарбия край оазиса Лива, на 160 км южно от Абу Даби. 

Кристо и Жан-Клод в пустинята, октомври 2007 - в търсене на подходящо място, където да се издигне "Мастабата". Партньорката му в живота и изкуството почина на 74-годишна възраст на 18 ноември 2009 г., преди да види проекта им осъществен. Снимка: Кристо / Волфганг Фолц