Бегълците Радослав Колев и Владимир Пелов използвали огнестрелно и хладно оръжие срещу надзирателите, от МВР предупреждават, че са изключително опасни

Радослав Колев и Владимир Пелов, които избягаха от Централния софийски затвор във вторник следобед, са изключително опасни, предупреди главният секретар на МВР Младен Маринов. 

От вътрешното ведомство определиха ситуацията като тежка и извънредна. Бягството на двамата рецидивисти е станало малко преди 16 ч., и то през главния вход, където ги чакала кола.

Колев е осъден на 26 години лишаване от свобода за убийство, а Пелов трябва да излежи 30 години за грабеж, отвличане и опит за убийство на двама служители на МВР.

Двамата успели да се измъкнат при предаването на вещи от техни близки, като пребили служителя на СОТ, който инспектирал пратките. Заплашили дежурните надзиратели с огнестрелно оръжие, като по този начин преодолели няколко поста в корпуса на затвора.

След като ги видяла да бягат, чистачка от затвора тръгнала след тях, но не успяла да ги спре. Гонила ги до момента, когато се качили в тъмен автомобил.

"Има заплаха с огнестрелно и хладно оръжие, използвана е физическа сила, произведени са изстрели - три изстрела. И за голямо щастие няма пострадали лица както между охраната на затвора, така и цивилни граждани. Затворът се намира едва ли не в центъра на града и тези изстрели са можели да доведат до крайно неблагоприятни последици. Издирвателните действия са започнали веднага. На третата минута е информирана националната полиция", обясни зам.-министърът на правосъдието Николай Проданов.

Известният ботевградски бандит Владимир Пелов е стар познайник както на полицията, така и на съда, припомнят медиите днес. Има присъда и за убийството на пловдивския сараф Ганчо Караиванов през 1997 г. След този случай излежава 11 години и заради добро поведение бива освободен предсрочно от затвора през 2010-а.

Попада отново зад решетките няколко седмици след обира на златарско ателие в Ботевград през 2011 г. заедно със свой съкилийник. Там също убиват собственика, а докато бягат от полицията, взима за заложници цяло семейство, което освобождава, преди да се укрие.

Пет години по-късно е обвинен и в посегателство срещу живота на братята Цветан и Марко Петрови. Двамата мъже от ромски произход са застреляни в центъра на Ботевград с незаконно оръжие.

Бившият началник на служба "Издирвания" Красимир Занев го описва като лукав рецидивист с множество убийства зад гърба си. По думите му Пелов много добре познава планините около Ботевград, което направило издирването навремето изключително трудно.

Задържали го едва когато получили информация, че в жк "Младост" живее неговата приятелка, от която има дете и често остава да спи при нея. Хващат го, когато отива до магазина, за да пазарува. Оказва се, че носи пистолет с патрон в цевта. Ако бях усетил, че сте зад мен, щях да ви застрелям като кучета, казал на задържалите го.

"Този човек няма да се поправи. При такива криминални престъпници - опасни, въоръжени, извършители на много престъпления, - аз апелирам да бъде върнато и приложено смъртното наказание", коментира Занев. Според него Пелов е изключително опасен, защото няма какво да губи.

Другият беглец излежава присъда за убийството на 53-годишен служител на НАП-София по особено жесток начин.

От СДВР призоваха всеки, който разполага с допълнителна информация за издирваните, да сигнализира веднага при гарантирана анонимност на тел. 112 или в най-близкото поделение на МВР.

По данни на полицията двамата мъже са агресивни, възможно е да са въоръжени и да окажат съпротива. Силите на реда в цялата страна са вдигнати на крак заради бягството им.

Източник: БНТ, Пресцентър МВР, "24 часа", Би Ти Ви