В езерото Изео световноизвестният авангардист осъществи новата си мащабна инсталация в оранжево - "Плаващите кейове". Можете да я видите в продължение на само 16 дни, до 3 юли, но затова пък е отворена безплатно и денонощно

Един от най-известните художници от български произход е готов с новия си проект, ситуиран на италианското езеро Изео.

След въздушната катедрала в Оберхаузен (2013) 81-годишният Христо Явашев намери поредното си предизвикателство в това да свърже движението на водата и твърдостта на земята чрез своите плаващи кейове - The Floating Piers.

Виж още: Изложбата на Кристо и Жан-Клод в София

Уникалната конструкция, която може да се види само от 18 юни до 3 юли, представлява своеобразен мост от сушата до остров Монте Изола и по-малкия Сан Паоло.

220 хил. полиетиленови куба с висока издръжливост, покрити със 100 хил. кв.м специална златиста материя - свързани помежду си в плаващи кейове с ширина 16 м и височина 35 см.

По тях хората могат да се разхождат над водата по протежение на цели 3 км. Ярката настилка от жълто-оранжев плат покрива и 2,5 км по пешеходните улици на Сулцано и Пескиера Маралио, а околните планини предлагат изглед от птичи поглед, под необичайни ъгли и неочаквани перспективи.

Фотогалерия: "Плаващите кейове" и още от оранжевото изкуство на Кристо

"Плаващите кейове" са продължение на пешеходната зона и са отворени напълно безплатно денонощно, стига времето да позволява това, обяснява Кристо. Той сравнява усещането с ходене по вода - или по гърба на кит.

Замисълът датира още от началото на 70-те, когато Кристо работи с партньорката си Жан-Клод, която почина през 2009 г.

Двамата са демонстрирали "опаковъчното си изкуство" в Италия три пъти досега: с фонтан и средновековна кула в Сполето (1968), с паметници в Милано (1970) и стена от Древния Рим в столицата (1973-74).

И този проект се финансира изцяло от Кристо, без спонсори. След края на 16-дневния период материалите ще бъдат демонтирани и рециклирани.

"Ела тук! Открих прекрасно място за живеене. Водите му са сладки и свежи, както ги описва Вергилий", пише френската писателка Жорж Санд в писмо до свой приятел.

Клеймото на плика е от малко населено място край езерото Изео в провинция Ломбардия. Легендата разказва, че на фона на този пейзаж са разцъфтели романтичните й връзки с Алфред дьо Мюсе и Фредерик Шопен. 

Езерото Изео и крайбрежното градче Сулцано, с островите Монте Изола (вдясно) и Сан Паоло (вляво)

Изео се намира между по-известните на туристите езера Комо (където е вилата на Джордж Клуни) и Гарда в Северна Италия. То е тясно и дълго, а във водите му се оглеждат високите планини, които го заобикалят. Планина се извисява и вътре в него - остров Монте Изола, който също има постоянни жители.

Рисунки на Кристо от 2014 г. за проекта му "Плаващите кейове" (Проект за езерото Изео, Италия). Използвани материали: молив, въглен, пастели, восъчни пастели, емайлова боя, снимки на Волфганг Фолц, топографска карта, мостра от тъканта, тиксо. Фото: Андре Гросман

От ляво на дясно: режисьорът Антонио Ферера, Христо Явашев - Кристо, племенникът му Владимир Явашев и отговорникът за изграждането на проекта "Плаващи кейове" (The Floating Piers) Росен Желязков на оглед с лодка в езерото Изео. Снимки: Волфганг Фолц

Източник: БНТ; ChristoJeanneClaude.net