В честитката си за 25-годишнината на World Wide Web сър Тим Бърнърс-Лий призовава да търсим отговори на няколко важни въпроса за бъдещето ни онлайн - и начин да защитим правата си

Този месец се навършват 25 години от предложението на Тим Бърнарс-Лий относно управлението на информацията, с което в Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) се полагат основите на World Wide Web.

Днес някои смятат достъпа до Световната мрежа за основно човешко право, но нейният създател е на мнение, че развитието й повдига и доста въпроси, на които той ни призовава да търсим отговор: Как да направим достъпа до нея наистина глобален, за всички хора на планетата? Как се грижим за сигурността на личните ни данни? От какво се нуждае Мрежата, за да е още по-полезна в образованието, търговията, развлеченията и социалните контакти?

В текста към своето видеообръщение той си спомня, че през 1989 г. неговото писмено предложение, придружено с примерна схема за организиране на информационния поток в ЦЕРН, било определено от началника му като "не много конкретно, но интересно". За мой късмет той обмисли идеята достатъчно, че да ми позволи да работя тихомълком по нея като страничен проект, добавя някогашният компютърен програмист.

"През следващия четвърт век Мрежата промени света по начин, какъвто не съм си и представял... Генерираха се милиарди долари в икономически растеж, информацията през XXI век се превърна в златна мина, започна бум на иновациите в образованието и здравеопазването, географските и социалните граници се снижиха, настъпи революция в масмедиите, а представата за политиката в много държави бе преразгледана заради възможността за непрекъснат двупосочен диалог между управляващите и управляваните", обобщава създателят на WWW, но предупреждава, че работата не е приключила.

"Имаме да вършим още доста, за да достигне Мрежата пълния си потенциал. Длъжни сме да продължим да отстояваме принципите, залегнали в основата й, и да се справим с някои важни предизвикателства", допълва той и изброява само три от тях:

- Как да свържем онези близо 2/3 от човечеството, които все още нямат достъп?
- Кой има правото да събира и използва личните ни данни, с каква цел и при какви правила?
- Как да създадем високоефективна отворена архитектура, която да работи на всякакви устройства, вместо да отстъпваме територията на частни алтернативи?

На тези и много други въпроси няма лесни отговори, предупреждава Тим Бърнърс-Лий и призовава всеки от нас да се ангажира с бъдещето на Мрежата. Изпратете честитка за юбилея чрез специалния сайт WebAt25.org и социалните мрежи, подкрепяйте работата на фондация World Wide Web (WebFoundation.org) и кампанията Web We Want, бъдете съпричастни към усилията на консорциума World Wide Web (w3.org) да създаде стандарти, които ще съхранят Мрежата като мощна платформа за иновации.

Вярвам, че с общи усилия можем да изградим Мрежа, която е достъпна за всеки, от всякакви устройства и ни вдъхновява да се реализираме като хора с достойнство, права и потенциал, заключава Тим Бърнърс-Лий.