Сумата по договорите за доставка на самолети F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение е преведена, съобщиха от Министерството на отбраната

Министерството на отбраната е превело цялата сума - 1,2 млрд. щатски долара, по международните договори за доставката от правителството на САЩ на осем самолета F-16 Block 70 и свързаното с тях оборудване и въоръжение. Преводът до Агенцията за подпомагане в областта на сигурността (DSCA) по сметка на Република България е нареден миналия четвъртък, уточняват от военното ни ведомство.

С тази стъпка българската страна е изпълнила ангажимента си по договорите, сключени по проекта за придобиване на нов тип боен самолет за българските Военновъздушни сили (ВВС). С потвърждението от агенцията за получената сума по сметката на страната ни договорите вече са в сила и за американската страна, която започва тяхното практическо изпълнение. 

Народното събрание ратифицира договорите на 26 юли, а министърът на отбраната Красимир Каракачанов ги парафира на 11 юли, ден след решението на Министерския съвет.

На съвместна пресконференция с "Локхийд Мартин" в София миналата седмица от US посолството у нас приветстваха покупката на F-16 като значима стъпка в посока към модернизация на българските въоръжени сили, както и ясен знак за ангажимента на страната ни към сигурността в региона и приноса й към НАТО.

Според временно изпълняващия длъжността посланик на САЩ Джъстин Фридман сделката ще направи България по-силна в алианса, ще подкрепи дългосрочното сътрудничество и ще намали зависимостта от руско военно оборудване.

Плащането се случва почти три седмици, преди да изтече срокът на американската оферта, припомня БНР. Четирите предложения за подписване на пакета договори за изтребителите бяха валидни до началото на септември.

За събирането на сумата правителството на три пъти емитира дълг в общ размер 700 млн. лева, за да попълни нужните средства.

Очаква се парите в сметката на страната ни да носят 1,5% лихва, докато са в банката.

Първите два самолета трябва да бъдат доставени до средата на 2023 г. Още четири бойни самолета трябва да дойдат до края на същата година, а последните - през първото тримесечие на 2024-та.

Източник: МО, БНР