Не е ясно колко ще струва ремонта на мостовото съоръжение в отсечката, което беше засегнато от пожара на незаконно сметище

Магистрала "Струма" остава затворена. Заради пожара отсечката край Дупница ще бъде отворена най-рано след 20 дни, съобщи БНТ. Не е ясно и колко ще струва ремонтът на щетите върху мостовото съоръжение. А трафикът за Гърция ще минава по обходния маршрут през път Е-79.

Към този момент трафикът по главен път Е-79 е интензивен, но задръствания няма. Заради големия поток от автомобили предпоставки за образуване на тапи има на места по обходния маршрут между Дупница и Бобошево. Автомобилите, които пътуват от София към Кулата, слизат на главен път Е-79 при пътен възел Дяково. Качването на магистрала Струма става при пътен възел Бобошево.

Изключително натоварен е трафикът по обходния маршрут между Дупница и Бобошево, който е около десетина километра. Някои трудно се ориентират как да слязат от магистралата на главния път Е-79.

Вече трети ден движението преминава през селата Усойка и Джерман, чиито жители пък са притеснени за живота си, тъй като шофьорите не се съобразяват с ограниченията на скоростта.

В района на обходния маршрут ще дежурят допълнително полицейски служители. Продължава и огледът на щетите по мостовото съоръжение. Обследвани са стълбовете, ригели, фуги, греди и лагери. От пожара са засегнати 13 колони, от които пет - сериозно, два ригела, три греди, отводнители и няколко лагера на моста.

Констатацията на експертите е, че части от моста и двете платна са силно засегнати от пожара и с оглед безопасността на движението е задължително спиране на трафика. Преди обаче да започнат спешните аварийно-възстановителни дейности е необходимо да се направи обстойна оценка за състоянието на моста и допълнителни проучвания с цел поетапното възстановяване на движението, е становището на специалистите.

След като има точна количествено-стойностна сметка за необходимите ремонтни работи АПИ ще предяви иск към собственика на предприятието, направил нерегламентираното сметище и предизвикало пожара. Тонове отпадъци остават складирани под виадукта на магистралата. 

"Започна дейността по отстраняването, може би 20% от отпадъка вече е отстранен, ако той не го отстрани в разумен срок, това трябва да направи собственикът на терена. Пак повтарям: като след това поиска възстановяване на средствата за това", припомни директорът на РИОСВ Перник Пламен Ангелов.

Ремонтните дейности ще бъдат извършени със средства на агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ), но след като стане ясна количествено-стойностната сметка, ще се предяви регресен иск към собственика на предприятието.

От АПИ се надяват до три седмици движението в лентата към София да бъде пуснато, тъй като пораженията по тази част на магистралата са сравнително по-малко и ремонтът може да отнеме по-кратко време.

Ще бъде създадена необходимата организация за облекчаване на движението през уикенда, когато трафикът към Гърция е сравнително по-интензивен.

Докато бъде пуснато движението в едната лента, шофьорите трябва да преминават с повишено внимание по обходния маршрут заради големия поток от автомобили. За колко време обаче ще бъде ремонтирано мостовото съоръжение в посока Кулата засега не е ясно.

Междувременно от АПИ внесоха сигнал в прокуратурата срещу собственика на предприятието за преработка и изкупуване на вторични суровини, чиито незаконно складирани отпадъци предизвикаха пожара на 13 август.

В него се посочва, че под моста на АМ "Струма" при 62-ри километър неправомерно са били струпани леснозапалими отпадъци. В сервитута на трасето, включващ според Закона за пътищата проекцията на съоръжението плюс два метра ограничителни ивици от двете му страни, е забранено депонирането на отпадъци.

Председателят на Управителния съвет на АПИ Георги Терзийски е разпоредил директорите на всичките 27 областни пътни управления в страната до 23 август да извършат обход на всички съоръжения за наличие на нерегламентирано използване на пространството под съоръженията и прилежащия сервитут.

Източник: БНТ, АПИ