Милиардерът обърна внимание върху опасността от биотерористично нападение, което може да донесе смъртта на до 30 млн. души по света

Тероризмът всява страх в целия свят. Редицата нападения в Централна и Западна Европа, ежедневните атаки в горещите точки на света като Сирия, Ирак, Афганистан, Мали, Либия и т.н. засилват усещането за опасност и страх. И това тепърва ще се усеща по-силно.

Според милиардера Бил Гейтс, цитиран от "Дейли телеграф", биотерористично нападение може да избие 30 млн. души по света, защото е все по-лесно да се създават и да се разпространяват смъртоносни болести. 

Според милиардера епидемия на смъртоносен вирус като едрата шарка може да бъде по-опасна и от ядрена атака.

"Целият този напредък в биологията прави много по-лесно терористи да пресъздадат едрата шарка, която е фатална болест", заяви Гейтс по време на събитие в Лондон. 

Виж още: Защо Бил Гейтс предлага роботите да плащат данъци

"Мислейки за неща, които могат да причинят десетки милиони жертви, дори и инцидент с ядрено оръжие не може да достигне до тези равнища. Затова и най-големият риск е от природни епидемии или такива, предизвикани при биотероризъм", добави той. 

"Независимо от това дали следващата епидемия ще бъде започната от каприз на природата или от ръката на терорист, учените смятат, че бързопредвижващ се по въздуха патоген може да убие повече от 30 млн. души за по-малко от година. Светът трябва да помисли над това", смята милиардерът. 

Бил Гейтс посочи, че днешната мобилност означава, че бъдеща пандемия може да бъде по-смъртоносна дори и от тази на испанския грип през 1919 г., при която загиват повече от 100 млн. души. 

Източник: "Дейли телеграф"