Британският вестник посвещава статия за уникалните достойнства на България като туристическа дестинация

Все по-често България попада в класациите за дестинации в Европа, които задължително трябва да се посетят. И въпреки че най-популярната причина са ниските цени, от британския в. "Дейли телеграф" намират множество други причини, заради които човек си заслужава да посети България. 

Статията от 18 април изброява 19 причини, поради които си заслужава да се види България:

1. Евтино, много евтино

Да, всеки се интересува от разходите, когато пътува. Един от най-популярните курорти в страната - Слънчев бряг, е определен за най-евтината плажна дестинация в Европа за 4-ти път. Вечеря с три ястия и бутилка вино струва 19,53 паунда, подчертава изданието.

Видео: 12 райски дестинации в България

2. Плажовете

Слънчев бряг звучи идилично, нали? Повечето плажове са прекрасни.

Nesebar

3. Има прекрасни крайбрежни градчета

Като пример е посочен Несебър, наречен "Перлата на Черно море", под егидата на ЮНЕСКО. Но има много красиви места по плажната ивица, дълга 378 километра.

Виж още: Слънчев бряг попадна в класация на най-развратните курорти в Европа

4. Невероятни планини

Изданието изтъква красотата на Рила и нейните езера.

Planinata rila

5. Рай на земята, почти

Връх Мусала е най-високият в страната - 2925 м. Според един от авторите на "Дейли телеграф" Пол Блумфийл: "Ако има рай на земята, той е на 60 км на юг от София, към връх Мусала".

5. Национален парк "Пирин", също така

Защитен от ЮНЕСКО, Пирин е идеално място за катерачи.

Виж още: Пирин 4-ти по красота сред природните паркове

7. Има повече от 120 манастира

Един от най-популярните е Рилският манастир, основан през X век, и под егидата на ЮНЕСКО. Разрушен е през XIX век при пожар, след което е изграден наново и сега е "шедьовър на творческия гений на българския народ", според организацията на ООН.

Rilskiyat manastir

8. Реликвите от комунизма

Като някогашен член на Източния блок България пази много реликви от социализма и комунизма, включително пищни сгради в сталинистка архитектура. За пример се посочва Ларгото в София, където е оформен ансамбъл от три сгради на социалистическия класицизъм: бившия Партиен дом, Президентството и Министерския съвет.

9. Паметникът на Бузлуджа

Този монумент, посветен на Българската комунистическа партия, построен на връх Бузлуджа в Централния Балкан, е друг пример за соцархитектурата. Но днес е оставен на разрухата.

Виж още: Защо затвориха паметника на Бузлуджа

10. Удивителни катедрали

Освен символи от соца, в страната има невероятни сгради, сред които катедралата "Св. Александър Невски" в София - една от най-големите православни катедрали в света и втората най-голяма на Балканите, която може да събере 10 хил. души.

Hramat sv aleksandar nevski

11. Древното минало

Както свидетелстват античните римски амфитеатри, България има древно минало. Амфитеатърът в Пловдив, построен през II век от н.е. е един от най-добре запазените в света и до днес се използва за представления, като може да събере до 3500 души.

12. Здравословната и вкусна кухня

С толкова много места и забележителности, които да се обиколят и видят, ще се нуждаете от сили. Какво по-добро от местната вкусна и здравословна кухня? Освен кюфтето, трябва да опитате прясна риба по Черноморието, гювеч и ритуален хляб, например погача и кравайче.

Виж още: 18 неща, които "Хъфингтън поуст" харесва в България

13. Напитките са огнени

Националното питие е ракията - плодова алкохолна напитка, правена най-често от ферментирала гроздова или сливова мъст, обяснява "Дейли телеграф" на британските читатели. И предупреждава, че докато в магазина може да се намери 40-градусова, домашно варената достига и до 80 градуса.

Rakiyata goreshta napitka za goresht duh

14. Карането на ски

В България са и някои от най-добрите и евтини места за ски. Най-популярният зимен курорт е Банско, в Пирин, пояснява изданието.

15. Партита

В страната се провеждат много събития, фестивали, концерти и т.н. 

16. Може да видите истинска мечка

Да, в планините живеят свободно между 400 и 700 кафяви мечки, според местни екологични организации. Има туроператори, които са специализирани в турове за наблюдение на мечки.

Виж още: Когато край Белоградчик бродеха индианци

17. Белоградчишките скали

В  България малко замъци са останали така добре запазени, крепостта датира от римски времена. За последно е ползвана като военно укрепление през Българо-сръбската война през 1885 г., уточнява изданието.

Belogradchishkite skali

18. Пещерите

Не се оставяйте да ви уплашат 30-те хиляди прилепи, живеещи в Деветашката пещера край бреговете на река Осъм. Тя е открита през 1921 г., на места достига височина 100 метра и е пълна със сталактити и сталагмити.

19. О, и да, има отлична 4G връзка

Така че посещението си струва, завършва изданието.

Виж още: "Ню Йорк таймс" хвали родното ни Черноморие

Източник: The Telegraph