Предаване по руския Първи канал събра 30 години по-късно актьорите от сериала "По следите на капитан Грант", в който участват и много българи (видео)

Преди да стане предпочитана евтина локация за холивудски продукции, България замества Южна Америка и Нова Зеландия в копродукцията с Одеската киностудия "По следите на капитан Грант" (В поисках капитана Гранта), показана на съветските тв зрители през май 1986 г.

Сериалът по мотиви от романа на Жул Верн "Децата на капитан Грант" се състои от седем едночасови епизода. Сценарист и режисьор е Станислав Говорухин ("Асса"), понастоящем политик и депутат, който ни хвали: "Малка страна, но с толкова разнообразна природа - накъдето и да насочиш камерата, става за кино."

Виж още: Осем филма за Освобождението

Индианското селище е издигнато на фона на Белоградчишките скали, които преди време бяха номинирани за едно от новите седем природни чудеса на света. Полуостров Крим и акваторията на Черно море също стават снимачна площадка за поредицата.

Българският пейзаж е използван и за сцените от предпоследния епизод, когато героите, поели на пътешествие по 37-ия паралел, попадат в плен на канибали. Особено живописно е бягството им през пещерата Проходна, известна още като Очите на бога.

На 30-годишнината от сериала беше посветено предаването на руския Първи канал "Сегодня вечером" (Тази вечер) с водещ Андрей Малахов.

В студиото бяха поканени и двама българи: Явор Милушев, който се превъплъщава в индианеца Талкав, и Аня Пенчева, изиграла съпругата на Жул Верн, Онорина.

Актрисата беше последният гост, който се присъедини към кръглата маса и разказа как времето от пробите до началото на снимките се проточило толкова, че тя се появила на снимачната площадка вече с новородената си дъщеря.

В ролята на самия писател е покойният Владимир Смирнов ("Сбогом, приятели!"), за когото в задочно интервю разказа неговият колега и приятел, актуалният лауреат на "Икар" Марин Янев.

Роден в Сибир и учил в Ленинград, един от най-обаятелните актьори в българското кино и театър си отиде през 2000 г. след инсулт, а някои негови колеги от филма научиха сега за кончината му...

Коста Цонев (Етцел), Георги Стоянов (Том Остин), Лъчезар Стоянов (Раймундо Скорса) и Джоко Росич като шотландския боцман Айртон / Бен Джойс са сред останалите наши актьори в поддържащи роли. 

Най-колоритни обаче са "българските индианци", сред които се откроява Петър Слабаков с дегизировката на вожд.

Повечето родни актьори се озвучават допълнително на руски от свои колеги, но не и Явор Милушев, който играе най-важния индианец - Талкав, на когото е кръстен епизод 3.

В студиото на "Сегодня вечером" 67-годишният актьор, който също е бил депутат от НДСВ и зам.-министър на културата, разговаряше и на руски, и на български.

В потока от спомени и смешни случки, прозвуча и една история от снимачните дни в Крим. Заговорен от случаен спътник, който го пита как се казва, Милушев отговаря отчетливо "Явор". Събеседникът му обаче отвръща: "Ето я вор! А как тебя зовут?" (Не, крадец съм аз! А ти как се казваш?).

Развлекателното токшоу с водещ Андрей Малахов се излъчва в събота вечер и събира около кръглата маса предимно познати лица от киното и шоубизнеса.