Представете си Джеръми Кларксън в ситуацията, в която в петък вечерта изпадна собственикът на ПФК "Лудогорец" Кирил Домусчиев.

Джеръми Кларксън би постъпил точно като него. Устатият водещ от Би Би Си бе уволнен след дълга поредица нетактични изказвания, а чашата преля, когато се нахвърли на свой колега от предаването.

Истина е, че през последните години в медиите навлязоха млади, слабо подготвени хора, които имат проблеми не само с правописа. Те страдат от характерната за своето поколение къса памет, съчетана с самочувствие, достойно за откриватели на Америка.

Амбициите на работодателите им често ги хвърлят направо в дълбокото, принуждавайки ги да се занимават със самоцелни провокации и теми, по които им липсва предварителна подготовка и натрупвания на познания.

Журналистът днес често е jack of all trades and a master of none. Иначе казано - "специалист по всичко", като героя на Апостол Карамитев от онзи стар филм.

Дупки пробиваме всякакви и бебета къпем разни - всестранно и с ракетна бързина.

Младите обаче мислят бързо, пробивни са и нямат проблем да изпълнят директивата, че за да те забележат в журналистиката,

трябва да уволниш поне един началник

(Другият вариант е демонстративен опит за самоубийство, какъвто направи Камелия от "Столичани в повече" - това също гарантира медийно внимание и слава, но с обратен знак.)

Кирил Домусчиев няма да бъде уволнен за обидни реплики към репортер - постът на мениджър и водещ работодател, при това в разцвета на силите му, го прави непоклатим. 

Виж още: След вълна от недоволство Домусчиев се извини

Фенове на "Лудогорец" също излязоха в негова защита. Според коментарите от Разград бурните реакции в социалните медии се дължат на около 2 млн. опоненти на 70-годишния клуб - привърженици на противниковите отбори, които не могат да се похвалят нито с успехи в Европа, нито с финансовия ресурс на Домусчиеви.

Истинският скандал обаче е името на новооткритата трибуна на разградския стадион.

Миналата година румънецът Козмин Моци се превърна в национален герой, след като застана на вратата, спаси дузпи и класира "Лудогорец" в Шампионската лига.

Напоследък обаче защитникът се държи доста невъздържано на терена

и не заслужава такова напомпване на самочувствието, което напомня за паметника, издигнат на Тодор Живков приживе.

Явно никой не може да диктува на Домусчиев какво да прави и говори на собствена територия. Нито как да кръщава трибуната на стадиона, модернизирана с държавно финансиране по инвестиционната програма "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

За него не можем да направим нищо. И Джеръми Кларксън беше бойкотиран от мнозина и отстранен завинаги от ефира, но в петицията за връщането му на работа се подписаха милиони.

Остава ни само едно - да бъдем по-добри, по-подготвени и следващия път да зададем правилния въпрос. Но правилен не от неговата гледна точка; нито дежурното "Как се чувствате?", употребявано и при радостни, и при трагични поводи - а въпрос, чийто отговор зрителите на точно този репортаж наистина биха искали да чуят.

Защото, колеги, работите за тях, а не за собственото си "реноме", нито пък за рейтинга на медията, който се трупа на ваш гръб.

Междувременно от българския клон на Асоциацията на европейските журналисти призоваха колегията да бойкотира публични личности, които не зачитат достойнството на професията. В декларацията им по случая се казва:

"Асоциацията на европейските журналисти-България изразява солидарността си с репортера на Би Ти Ви Димитър Тасев, обект на недопустими обиди от страна на предприемача и футболен бос Кирил Домусчиев, предизвикани единствено от желанието на журналиста да свърши работата си.

Повече от скандално е, че подобно поведение, демонстриращо очакване за послушание и блюдолизничество от страна на медиите, се наблюдава от човек, председателстващ работодателската организация КРИБ и то на

събитие, на което присъстват премиерът и представители на правителството

Затова намираме, че официалните държавни представители, които в този момент са се намирали в Разград, са длъжни недвусмислено да изразят отношението си към поведението на своя домакин.

Очакваме също така реакция на КРИБ, съдържаща отговор на въпроса дали отношението на Домусчиев към представителите на медиите се споделя от останалите работодатели. 

Грубото поведение спрямо Димитър Тасев не е прецедент

за ръководството на "Лудогорец" в отношението му към журналисти. През март репортерът от "7 дни спорт" Симеон Кичуков не беше допуснат до мач на разградския тим с "Литекс", а по-рано лично Кирил Домусчиев отправи остри критики и заплахи към коментатор от телевизия "Диема", след като останал недоволен от коментара му за двубоя на шампиона на България със сръбския "Партизан".

Призоваваме колегите журналисти да покажат, че имат професионално достойнство и да бойкотират публичните личности, които не го зачитат. Унижаването на журналистите и

непрекъснатото понижаване на техния социален статус

се отразяват пагубно на цялото общество, тъй като е азбучна истина, че без добра медийна среда не е възможно да съществува правова държава и добре функционираща демокрация."

Източник: Bulevard.bg; AEJ-bulgaria.org