Най-популярният водещ от "Топ гиър" няма да се завърне в предаването, след като британската обществена медия реши да не поднови договора му

Одобрявате ли насилието на работното място? А как бихте реагирали, ако колега, с когото работите от почти 10 години, ви засипе с най-груби ругатни, и то пред свидетели - без да сте го провокирали лично? 

Ето на тези въпроси трябва да отговорят онези над 1 млн. души, които подписаха петицията с настояване Би Би Си да върне на работа скандалния водещ на "Топ гиър" Джеръми Кларксън.

От британската обществена медия обаче не се вслушаха в призивите за реабилитация, а обявиха, че няма да подновят договора на най-голямата си звезда в световен мащаб.

Генералният директор на Би Би Си сър Тони Хол беше непреклонен в решението си, което - по собствените му думи - не взел с лека ръка. Той заяви категорично, че

границата е премината и не може да опрости подобно поведение

Кларксън беше свален от ефир на 10 март след скандал с продуцент, за който по-късно се разбра, че е прераснал във физическа саморазправа - и жертвата е потърсила лекарска помощ с наранявания по лицето.

Таблоидите на Острова вече разказаха надълго и нашироко, че нервите на Джеръми не издържали след снимачен ден в Йоркшир, когато кухнята на хотела се оказала затворена и нямало кой да му изпече една пържола. Вместо това му предложили студени сандвичи.

Правилата за отделните хора не са различни в зависимост от служебното положение,

популярността или рекламната стойност, изтъкна шефът на Би Би Си, според когото продуцентът е изтърпял думи по свой адрес, на които никой не би трябвало да бъде подлаган.

Реакциите са очаквано полярни - някои приветстват подобна строга санкция, други се заричат никога повече да не превключат на този канал. Събраните само за десетина дни подписи бяха внесени миналия петък по подобаващо атрактивен начин - с танк...

Корпорацията отлагаше решението, докато не приключи вътрешното разследване, водено от Кен Маккуори, директор на Би Би Си Шотландия. Заключенията са, че физическото нападение е продължило около половин минута и е било прекратено след намесата на очевидец.

Обидните реплики обаче траяли по-дълго, като съдържали както възможно най-силните думи, така и заплахи с уволнение.

Засегнатият продуцент наистина мислел, че е уволнен, но не той подал жалба срещу нагрубилия го колега - самият Кларксън съобщил на ръководството за инцидента и направил нееднократни опити да се извини на потърпевшия.

Според лорд Хол отстраняването му е било неизбежно -

но това по никакъв начин не накърнява изключителния принос на тв водещия към Би Би Си. Самият аз винаги съм бил голям почитател на неговата работа и "Топ гиър", допълва тв шефът.

Той е уникален талант и аз напълно съзнавам, че мнозина ще съжаляват защо неговото участие в предаването трябваше да завърши така, отбелязва продуцентът, който завинаги остава в тв историята като "човека, заради когото уволниха Джеръми".

Новината от Би Би Си в сряда привечер беше коментирана дори от премиера консерватор Дейвид Камерън, който по-рано призна, че е личен приятел с Кларксън. Сега обаче в изявлението му се напомня, че

подобно "агресивно и оскърбително поведение не е приемливо на работното място"

"Топ гиър" е един от най-ценните активи на на Би Би Си и носи около 50 млн. лири само от продажби зад граница. По света го гледат 350 млн. души, вкл. у нас, а списанието, което излиза и на български, има 1,7 млн. тираж в глобален мащаб.

Макар че води началото си от 1977 г., в настоящия си формат "Топ гиър" се излъчва от 2002 г. насам. Сега съдбата му виси на косъм. Договорите с останалите му лица - Джеймс Мей и Ричард Хамънд, също изтичат тази година, като първият вече се обяви за "бивш тв водещ".

Всеки от нас тримата е идиот по свой собствен начин, но заедно изживяхме едно страхотно пътешествие, коментира Хамънд в "Туитър", според когото това е тъжният край на една епоха.

Мей пък определи отстраняването на Кларксън като "трагедия" и припомни на журналистите, които го очакваха за коментар пред дома му, че тримата вървят в комплект.

Тепърва Би Би Си ще решават как предаването да продължи през 2016 г. С това предизвикателство е натоварен надзорът на Би Би Си 2.

Не си ти, когато си гладен,

шегуваха се след инцидента фенове, припомняйки рекламния девиз на "Сникърс", който е удивително подходящ за случая. В случаите на прекалено ниска кръвна захар, т.нар. хипогликемия, която обикновено се получава на гладно, действително може да се наблюдават прояви на раздразнителност...

Кларксън явно си е такъв и на 54 години ще му е трудно да се промени. Би Би Си обаче не е Холивуд и на работното място няма място за примадони. Вероятно затова профсъюзите бяха сред първите, които приветстваха решението на медийното ръководство.

Източник: Би Би Си