Велик Моци! България за втори път ще има отбор в групите на ШЛ след историческа, дори за света, футболна драма срещу Стяуа на стадион "Васил Левски"

Няколко часа след грандиозния триумф срещу Стяуа настоящият наставник на Лудогорец Георги Дерменджиев разкри повече подробности за това как разградчани са положили основите на този успех, пише Sportal.bg

Той отдаде дължимото на бившия старши треньор Ивайло Петев, при когото "орлите" направиха огромен скок от "Б" група до върха на "А" група. "Още с Ивайло преди години така подбирахме играчите, че те да имат стил и характер. Всеки нов състезател след това пък беше така селектиран, че да се запазят тези характер и стил в тима. Важно беше те да могат да премахнат своето его и да играят в името на отбора и в полза на колективната игра. Става дума за манталитет и интелектуално ниво. Начинът ни на игра е едновременно атрактивен и печеливш. Искам това да се запази и занапред", заяви Дерменджиев пред БНТ1

Специалистът беше буден още в 8,00 часа, без обаче да си е спестил тежките празненства по случай влизането на българския първенец в групите на Шампионската лига. "Спах съвсем малко, но всичко това си заслужава. Емоцията е прекалено голяма. Всички бяхме заедно и празнувахме, защото ние сме един добър колектив и всичко правим заедно", добави треньорът. 

Той се върна към инфарктния сблъсък срещу Стяуа, завършил с дузпи. "Това беше един труден, гросмайсторски мач, в който трябваше да се играе разумно и внимателно. Ние го направихме, въпреки че бяхме спрени по определени начини. В продължение на 60-70 минути доминирахме на терена и още в редовното време трябваше да спечелим", каза още Дерменджиев. 

Той повтори разказа си за това как героят Козмин Моци често е бил заставал на вратата по време на тренировки, за да пази дузпи. "След срещата му казах "ти ме обърка, вече не знам на какъв пост да те слагам". За мен това е абсолютен героизъм. И всичко това не е случайно, Козмин има нюх", завърши треньорът.

Героят на Лудогорец Козмин Моци заяви след драматичната победа на разградчани след изпълнение на дузпи срещу Стяуа и влизането в груповата фаза на Шампионската лига, че българският първенец е трябвало да елиминира румънския гранд още преди рулетката на ударите от бялата точка

Румънският централен бранител Моци влезе в ролята на вратар при изпълнението на дузпите и спаси два удара от бялата точка. Преди това той сам реализира дузпа. Моци трябваше да бъде вратар, тъй като в самия край на продълженията Владислав Стоянов получи червен картон, а Лудогорец нямаше право на повече смени.

"След мача в Букурещ много хора говореха за мен, а не за представянето ми на терена. Именно заради това исках да спечелим тази среща и всичко мина много добре. Искам да се говори за мен само заради представянето ми на терена. Другото се осъществи -  исках Шампионска лига", каза той. "За първи път съм вратар, но беше добър опит. Аз исках да пазя, треньорът също искаше. Искам обаче да се върна като защитник, не искам повече да бъда вратар", обяви скромно Моци.

Домусчиев позлатява Лудогорец

Собственикът на Лудогорец Кирил Домусчиев беше изключително щастлив след влизането на отбора в групите на Шампионската лига. "Да, постигнахме една мечта. Да се надяваме, че ще има и други мечти. 

Дано УЕФА ни позволи да играем в София, заяви големият клубен шеф след драматичния мач. "Дано играем тук, защото стадионът ще е пълен. За мен това са бедни души, загубени, които викаха срещу нас днес. Само мога да ги съжалявам, макар че всеки има право на избор", каза Домусчиев по повод появата на стотина българи в сектора за гости, които твърдят, че са фенове на ЦСКА, но сега били за Стяуа и обиждаха българските играчи на Лудогорец, които са и национали на нашата родина, с викове "турци"

"Надяваме, че Дерменджиев ще подготви добре отбора и през следващите 6-7 месеца нивото на играта ще се вдигне. Познаваме добре Дерменджиев, знаем неговите качества и вярваме в него", гарантира той. 

"През първото полувреме играхме добре тактически. Не може да се хвърлиш насляпо. Това е тактически мач. През второто полувреме ги смазахме. Изтървахме много положения, но когато нападателите нямат ден…", сподели идеологът на големия футболен проект. 

"Няма да го коментирам съдията", беше лаконичен той на въпрос за грешките на Ундиано Майенко. 

"В момента нямаме право да купуваме. Според представянето на отбора ще решаваме зимата дали имаме нужда от нови играчи", разкри той. Запитан за повишените премии на футболистите, Домусчиев довери: "Нека кажем само, че няма да са по-бедни от румънските си колеги".