"Трите лъва" се надяваха отново на победа у дома, 55 години след мондиал 1966, но с 1:1 в редовното време и три реализирани дузпи "скуадра адзура" спечелиха отложеното с година европейско първенство по футбол

Евро 2020 приключи с футболна драма за домакините на финалния мач в Лондон - и втора европейска титла за Италия. Англичаните в лицето на Люк Шоу поведоха в резултата още във втората минута, но след изравнителния гол на Леонардо Бонучи в 67-ата минута така и не успяха да се възползват от уникалния шанс да играят за купата у дома, където уж и стените помагат.

След 120 минути игра се стигна до дузпи и за "скуадра адзура" точни бяха Доменико Берарди, отново Бонучи и Федерико Бернардески. Точни от бялата точка за английския тим бяха само капитанът Хари Кейн и Хари Макгуайър.

Така италианците, водени сега от старши треньора Роберто Манчини, спечелиха своята втора европейска титла след 1968 г. Те са и вицешампиони от 2000 и 2012 г., когато губят на финала съответно от Франция (1:2) и Испания (0:4). За сметка на това пък са печелили четири световни първенства.

Англичаните, от своя страна, нямат такъв актив и се надяваха, както написа във "Фейсбук" премиерът Борис Джонсън, "да донесат купата вкъщи", 55 години след единствената им титла - от домакинския мондиал през 1966 г. 

Националният селекционер на "трите лъва" Гарет Саутгейт също имаше да се реваншира, тъй като на Евро 1996, когато Англия е домакин, а той - полузащитник, малкият финал срещу Германия бе решен с дузпи в полза на Бундестима тъкмо заради неговия пропуск.  

Евро 2020 бе отложено с година заради пандемията от новия коронавирус, също като олимпийските игри в Токио. Сега, въпреки опасността от Делта варианта на COVID-19, мачовете се играха пред пълни трибуни в 11 града и 11 държави по целия континент - в чест на 60-годишнината от началото на европейските първенства по футбол.

"Скуадра адзура", които откриха шампионата у дома, в Рим, с класическото 3:0 над Турция, победиха и останалите два тима в своята група А: Швейцария и Уелс. В група D "трите лъва" надделяха над Хърватия и Чехия с 1:0 и завърщиха наравно, без гол, срещу Шотландия. 

В елиминационните фази Англия отстрани Германия (2:0) в Лондон и Украйна (4:0) в Рим, а Италия - Австрия и Белгия с по 2:1, съответно в Лондон и Мюнхен.

Полуфиналите също бяха на "Уембли" и там италианците победиха Испания след 120 минути игра (1:1) и дузпи (4:2), а Англия отстрани Дания с 2:1 (с дузпа в продължението, реализирана от Хари Кейн).

Предишният европейски шампион Португалия отпаднаха още на осминафиналите със загуба (0:1) от Белгия, но звездата им Кристиано Роналдо стана голмайстор на първенството заедно с чеха Патрик Шик, с когото са реализирали по пет точни попадения.