След лятото на 2008 г. от 4 до 20 февруари китайската столица отново е домакин на олимпийски игри, този път зимни

Зимните олимпийски игри в Пекин (4-20 февруари) превръщат китайската столица в първия град, който посреща олимпийци в два различни сезона.

Някои от квалификациите стартираха още на 2 февруари, но официалното откриване се състоя на 4-ти, отново на Националния стадион ("Птиче гнездо"), където бяха пищните церемонии за начало и край на лятната олимпиада Пекин 2008, режисирани също от Джан Имоу.

Сега началото съвпадна и с най-важния празник на страната домакин - китайската нова година, т.нар. "пролетен фестивал", започнала на 1 февруари, когато навлязохме в Годината на тигъра.

- Заради пандемията от новия коронавирус този път мащабът на официалното откриване беше далеч по-скромен (с около 3000 участници, пет пъти по-малко в сравнение с Пекин 2008), а затегнатите здравни мерки, предпазливостта на състезателите преди стартовете им и екстремно ниските температури станаха причина много от делегациите да намалят броя на спортистите, които излязоха на стадиона за традиционното Дефиле на нациите. Като знаменосци с българския трикольор в парада участваха Радослав Янков и Мария Здравкова.

- Най-голямата изненада на церемонията се оказа запалването на олимпийския огън - за разлика от досегашната практика, сега той ще гори до закриването като "микро-огън", символ на концепцията за нисковъглеродни и екологично чисти игри.

Обикновеният факел, последният в щафетата с олимпийския огън, е закрепен в центъра на огромна снежинка, съставена от 90 по-малки снежинки с името на всяка държава участничка. Искахме да наблегнем на концепцията за нова ера и мотото "Заедно за споделено бъдеще", обяснява режисьорът Джан Имоу, известен с филми като "Герой", "Летящи кинжали" и "Великата стена".

"Без много показност, директно и просто - това са днешните китайци и тяхната увереност в родната им култура. По този начин те разказват за Китай, за това как всички сме едно семейство, което обича и защитава околната среда", допълва той.

Всъщност в началото от МОК отхвърлят тази идея на китайската кинолегенда, но след подробното представяне на замисъла му за микро-огън и концепцията зад него, е приета въпреки голямата разлика спрямо предишните церемонии, разказват от Българската редакция на Радио Китай.

- Състезанията се провеждат в три различни зони: Централен Пекин, Янцин и Джъндзяку.

- У нас стартовете могат да се гледат по каналите на Евроспорт и БНТ (БНТ 1 и БНТ 3). Обществената телевизия, която има два екипа на място, акцентира върху състезанията с българско участие и най-интересните финали.

- Програмата включва 109 състезания в 15 дисциплини от седем групи зимни спортове:

Биатлон

Бобслей (бобслей и скелетон)

Кърлинг

Хокей на лед

Шейни

Кънки (фигурно пързаляне, шорттрек, бързо пързаляне с кънки)

Ски (аплийски ски, ски бягане, ски свободен стил, северна комбинация, ски скокове и сноуборд)

- България изпрати в Пекин 16 състезатели, като най-опитен в състава ни е биатлонистът Владимир Илиев, за когото това е четвърта олимпиада. Именно в биатлона имаме и най-много участници, цели осем: Антон Синапов, Димитър Герджиков, Благой Тодев, Милена Тодорова, Мария Здравкова, Даниела Кадева и Лора Христова

За трети път на олимпиада са сноубордистът Радо Янков и Владимир Зографски в ски-скоковете. В ски-бягането ни представя Симеон Деянов, а в алпийските дисциплини: Алберт Попов, Ева Вукадинова и Камен Златков. По един представител имаме също във фигурното пързаляне (Александра Фейгин) и при шейните (Павел Ангелов).

- Правилата и протоколите, наложени от домакините заради COVID-19, изискват спортистите, щабовете на отборите и акредитираните журналисти да са ваксинирани - в противен случай подлежат на 21-дневна карантина. Организаторите изискват и ежедневни PCR тестове за коронавирус.

- Обслужващият персонал трябва да живее в "олимпийския балон" за разлика от миналогодишните летни олимпийски игри Токио 2020, когато на местните беше разрешено да се връщат у дома всяка вечер.

- Над 200 вида са технологиите, вкл. 5G, изкуствен интелект, облачни платформи, високоскоростна жп линия и нови енергии, които се използват за удобство за атлетите и акредитираните медии. Интелигентните легла например имат функцията да подобряват кръвообращението и да ускорят възстановяването на спортистите след тежка тренировка.

Местата, където се провеждат състезанията, пък са оборудвани с изключително чувствителна аерозолна система, която може да открие много бързо коронавируса. Дезинфекцията се извършва от роботи, които предлагат и дезинфектант за ръце.

Доставките в зоните със затворен режим се извършват от автономни електрически автомобили. За преноса на тежко оборудване между стадионите и тренировъчните места се използват логистични роботи, които могат да превозват товар с тегло от 30 до 300 кг. 

- За първи път след игрите в Сочи през 2014 г. Националната хокейна лига (НХЛ) се завръща на олимпийския терен, след като заедно с Асоциацията на играчите от НХЛ и Международната федерация по хокей на лед се съгласиха да обявят от 3 до 22 февруари пауза в редовния сезон 2021/2022, за да стане възможно в Пекин да участват и хокеисти от лигата.

- Талисманът на Пекин 2022 е пандата Бинг Дун Дун, която трябва да олицетворява силата и волята на спортистите и да помага за популяризиране на олимпийския дух. Сърцето, изобразено в лапата й, пък е символ на китайското гостоприемство.

- Българското участие в Пекин започна в деня след откриването. Най-добрият ни ски-скачач Владимир Зографски стартира в квалификациите на късата шанца в събота сутринта. След това са Павел Ангелов в първите два манша от спускането с шейни и биатлонистите ни в смесената щафета 4х6 км.

- Всъщност зимни олимпийски игри се организират за първи път през 1924 г., а в Пекин е тяхното 24-то издание, припомня БНТ. Следващия месец (4-13 март) пък са зимните параолимпийски игри.

Източник: БНТ, Българската редакция на Радио Китай