Страната ни завърши на 30-о място в класирането, а с титли и златни медали се окичиха петте момичета от ансамбъла по художествена гимнастика, боксьорката Стойка Кръстева и Ивет Горанова в дебюта на каратето (кумите)

Българският ансамбъл по художествена гимнастика постигна "истинско чудо", по собствените им думи, в последния ден от летните олимпийски игри в Токио, като завоюва първото злато в този емблематичен за страната ни спорт.

До този момент България имаше четири олимпийски отличия в художествената гимнастика: три при ансамблите (сребърен от Атланта 1996 и бронзови от Атина 2004 и Рио де Жанейро 2016) и само един при индивидуалните гимнастички - на Адриана Дунавска, вицешампионка от Сеул 1988.

Сега "златните момичета" Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс и Ерика Зафирова успяха да се преборят за олимпийската титла с вечните си конкурентки от Русия.

За възпитаничките на Весела Димитрова и Михаела Маевска предстои почивка, а след това - подготовка за световното първенство, чийто домакин отново е Япония, информира БНТ.

Това е третото олимпийско отличие за страната ни на игрите, които бяха отложени& с една година заради пандемията от новия коронавирус, а сега се проведоха при най-строги предпазни мерки: спортистите носеха маски през цялото време, освен докато се състезаваха, числеността на съпътстващите ги лица беше ограничена до минимум, а по трибуните не се допускаше публика.

През последните дни българките триумфираха още в бокса и каратето (кумите). 35-годишната Стойка Кръстева (кат. до 51 кг) стана петият ни олимпийски шампион в бокса, предизвиквайки сравнения с Ивайло Маринов.

Едва на 21 Ивет Горанова (кат. до 55 кг) пък донесе първото злато за страната ни от игрите, като влезе в историята при дебюта на бойното изкуство като олимпийски спорт. Титлата й прекъсна сушата, която съпъстваше родния спорт от Пекин 2008 насам, когато имахме за последно олимпийски шампион в лицето на гребкинята Румяна Нейкова.

С общо шест отличия (три златни, един сребърен и два бронзови) страната ни заема 30-о място от над 200 държави в класирането по медали.

Двете бронзови отличия, за Тайбе Юсеин (кат. до 62 кг) и Евелина Николова (кат. до 57 кг), дойдоха в друг типично мъжки спорт - свободната борба.

Българските успехи в Токио започнаха още на третия ден от игрите в спортната стрелба - със сребро и вицешампионска титла за Антоанета Костадинова в дисциплината 10 м въздушен пистолет. 

За последно страната си е тръгвала с толкова много олимпийски отличия през 2008 г. - два златни, сребърен и девет бронзови медала, припомня Българската редакция на "Дойче веле", а повече златни медалисти сме имали за последно преди 21 години, на летните игри Сидни през 2000-та, когато триумфират Тереза Маринова, Таню Киряков, Гълъбин Боевски, Армен Назарян и Мария Гроздева, която навечерието на 50-ия си рожден ден записа в Токио участие на своята седма, последна олимпиада. 

След закриването на игрите в неделя, 8 август, председателката на Българския олимпийски комитет (БОК) Стефка Костадинова изпрати послание към българските олимпийци в Токио, в което се казва:

"Повече от две седмици живяхме по японско време. Ставахме в два посреднощ и следяхме със стиснати до болка палци изявите на българите в Токио. Всичко по зали, стадиони и басейни, не пропускахме нито един старт на нашите.

Щастлива съм с българските олимпийци. С това, че отново ни направиха горди и силни като нация. Че ни дадоха възможност да чуем с ускорен пулс химна, да видим българският флаг развят най-високо и да приветстваме сънародници на почетната олимпийска стълбичка.

За миг не съм се съмнявала във възможностите на родния спорт. Мнозина напоследък ме смятаха за непоправим оптимист, но знам, че наред с класа и себераздаване, няма как да бъдеш на върха без вяра и силен стремеж към победата.

България има своите супергерои в Токио, своите най-ярки посланици пред света. Искам да им благодаря от сърце, на тях, на техните треньори, специалисти в щабовете и ръководители. Те преодоляха огромни трудности още със спечелването на квотите във все по-жестоките квалификации...

След това в тежки условия, при пандемия и при отложени с година по-късно игри, в една необикновена и обгърната в рестрикции олимпиада успяха да се реализират. И да докажат, че българският спорт не е мъртъв. Че има потенциал, който може още и още да се разгърне.

Благодарим ви, български олимпийци. За химна, за българското знаме на върха и за медалите. За безсънните нощи, за невероятните емоции, за сълзите във вашите и в нашите очи през тези две незабравими седмици на олимпиадата в Токио.

Париж 2024 е само след три години. Вярвам, че там България ще бъде още по-силна."