Списъкът с министри на "Има такъв народ" и кандидат-премиера Пламен Николов включва депутати, партийни активисти и лица от предишния състав на Министерски съвет, анонсиран веднага след изборите на 11 юли

"От опит знам колко е трудно да се състави кабинет, да се привлекат почтени хора с ясни граждански позиции и с необходимите експертиза, опит и визия за развитие на съответното министерство. Надявам се, че сте успели в тази нелека задача", коментира президентът Румен Радев пред парламентарната група на "Има такъв народ" (ИТН), които в петък, 6 август, представиха на "Дондуков" 2 изпълнения проучвателен мандат.

След срещата им, съгласно конституционната процедура, държавният глава подписа указ, с който предлага на 46-ото Народното събрание да избере номинирания от "Има такъв народ" Пламен Николов за премиер - и изрази надежда от ИТН да са успели да съставят правителство, което да работи като "единен и ефективен екип".

Местата си от предишния проектокабинет, обявен от Слави Трифонов веднага след изборите на 11 юли, запазват: Ради Найденов (МВнР), натоварен да бъде и вицепремиер по европейските въпроси, Теодора Генчовска (Министерството на отбраната), Радостин Василев (спортното министерство), Пламен Абровски (земеделското министерство), Ивайло Кожухаров (Министерството на туризма) и д-р Антония Валентинова като министър без портфейл по ромските въпроси.

Юристът Петър Илиев, който преподава "Конституционно право" в СУ "Св. Климент Охридски", и ученият имунолог Велислава Петрова пък сменят ведомствата - вместо в правосъдното той е сложен начело на МВР (и като силов вицепремиер), а тя отива не в здравеопазването, а в образованието и науката, към които ще са прикачени и иновациите.

Освен кандидат-премиерът Пламен Николов, в евентуалния Министерски съвет са намерили място и други депутати от ИТН в 46-ото Народно събрание, както и активисти на партията.

Урологът доц. д-р Силви Кирилов, с опит в управлението на големи болници и оглавявал Агенцията по трансплантации, е номиниран начело на Министерството на здравеопазването.

Георги Георгиев, областен координатор на ИТН във Враца, строителен инженер, доктор по управление на инвестиционни проекти и бивш главен секретар на Съюза за стопанска инициатива, е номиниран да ръководи регионалното министерство. Той е критикувал многократно програмата за саниране, както и скъпото строителство на магистралите, припомня БНТ.

Сред дамите в проектокабинета са още Силвия Бакърджиева (екоминистър), икономистът Десислава Димитрова (министър на икономиката) и експертът по енергийна бедност и социална политика Теодора Пенева (социален министър).

За министър на културата този път е издигнат оперен певец и шеф на партийната комисия по култура - тенорът Георги Султанов, за когото в. "24 часа" разкрива, че е внук на големия български актьор Петър Слабаков.

Юристът Иво Атанасов, депутат от Видин и бивш съдия, е единствената рокада - като кандидат за правосъден министър вместо оттеглилия се адвокат Момчил Иванов, който беше областен координатор на ИТН във Велико Търново, преподавател в местния университет и бивш активист на СДС.

Със седесарско минало е и номинираният да оглави Министерството на транспорта, съобщенията и информационните технологии Гроздан Караджов, който е бил депутат от Реформаторския блок в 43-ото Народно събрание.

За Министерството на финансите предложението е Пламен Данаилов, възпитаник на УНСС с повече от 20-годишен опит на висши управленски длъжности в големи международни компании, управител е на консултантска фирма в сферата на финансовите услуги.

Той е сред защитниците на идеята партийната субсидия да бъде намалена до 1 лев, което според него би било напълно достатъчна за издръжка на партиите, а освен това смята, че България трябва да достигне средноевропейските заплати, преди да приеме еврото, за да избегне шок, отбелязва БНТ.

Настоящият зам.-министър на енергетиката Александър Николов е единственият член на служебния кабинет, когото ИТН припознават и предлагат за член на редовното правителство. Той има мениджърски опит в телекомуникациите, финансите, инвестициите и капиталовите пазари. Бил е изпълнителен директор на фонд за рисков капитал, управлявал е стратегически проекти, развиващи иновативни финансови технологии.

Още при приемането на мандата от партията на Слави Трифонов отново бяха категорични, че коалиционно споразумение няма да бъдат подписвано. Не сме коалиция, коментира председателят на парламентарната група Тошко Йорданов, цитиран от БНТ.

Тогава Пламен Николов увери, че е редил проектосъстава сам, но с кандидатури, предложени от парламентарната група и националното ръководство на ИТН - а за себе си призна:

"Философ съм, не съм юрист, икономист, анархист, както се пееше в песента на "Щурците". Не подценявайте философското образование - най-големите умове в политическия свят са завършили философия: Хенри Кисинджър, Хелмут Кол, Дейвид Камерън, Беназир Бхуто."

С философско образование впрочем е и бившият вицепремиер за еврофондовете Томислав Дончев, едно от най-популярните лица в ръководството на ГЕРБ.