Бившият кадър на НДСВ, номиниран от победителите в изборите, трябваше да оглави самостоятелен, некоалиционен кабинет. Имената и приоритетите бяха обявени лично от партийния лидер Слави Трифонов, който три дни по-късно се отметна

Време е за подкрепа срещу идеи, а не срещу постове, заяви Слави Трифонов в началото на седмицата, когато оповести проектокабинета на партията си "Има такъв народ" (ИТН) - а в заключение предупреди: "Няма да има прошка за онези, които са нарушили и нарушават закона."

Виж още: Депутатът Слави с първа поява след карантината (видео)

Обявеният от него състав за правителството на малцинството, което новите победители в предсрочните парламентарни избори ИТН предложиха, без да преговарят за коалиция с останалите пет политически сили в 46-ото Народно събрание, обаче се оказа, както всяко чудо, за три дни.

В четвъртък Трифонов съобщи чрез "Фейсбук", че оттегля кандидатурата на Николай Василев за премиер, като обясни:

"В деня след изборите аз предложих проектокабинет, съставен само от високообразовани професионалисти и с ясни приоритети. За министър-председател предложих икономиста Николай Василев, човек с опит в политиката, в държавната администрация и в реалния бизнес.

Само за три дена върху него се изля огромна помия. Оказа се, че няма никакво значение колко са образовани кандидат-министрите, колко добри специалисти са, колко ясни приоритети има пред тях. Оказа се, че това не е важно за онези медии и политици, които нарочиха Николай Василев за проводник на ДПС, твърдение, което няма нищо общо с истината.

Въпреки това, аз разбирам, че страната няма нужда от нестабилност и нови избори. За мен не е толкова важно какви лъжи изрекоха част от партиите, които не са от статуквото. За мен е много по-важно да се "изчегърта" моделът ГЕРБ от обществения и политически живот на страната. Защото това е основният враг на държавността и демокрацията. Аз го разбирам, за разлика от някои други.

Затова реших да оттегля кандидатурата на един достоен човек като Николай Василев, защото никой не е по-важен от проблемите пред нас като общество. Ние, като партия спечелила изминалите избори, ще предложим съвсем скоро нов министър-председател с ревизиран състав на Министерски съвет.

И понеже вярвам, че всичко трябва да се случва публично пред вашите очи, утре в БТА, точно в 13 ч., част от политическото ръководство на "Има такъв народ", заедно с г-н Николай Василев, ще дадат пресконференция, на която ще отговорят на всички въпроси на всички журналисти."
Силата е в истината.

51-годишният Николай Василев, бивш инвестиционен банкер, възпитаник на варненската Първа езикова гимназия, учил в Унгария, САЩ и Япония, беше знаково лице от някогашната "царска" партия Национално движение "Симеон Втори" (НДСВ) като част от групата "юпита", които преди точно две десетилетия се завърнаха от чужбина, за да поемат висши постове в изпълнителната власт.

Освен вицепремиер, той е бил още министър на икономиката (2001-2003), на транспорта и съобщенията (2003-2005), а при управлението на тройната коалиция НДСВ, ДПС и БСП (2005-2009) - министър на държавната администрация и административната реформа.

На трима министри от служебното правителство е било предложено да запазят постовете си: икономическия Кирил Петков, финансовия Асен Василев и образователния проф. Николай Денков - но те са отказали, уточни в първото си обръщение след изборната нощ лидерът на "Има такъв народ". 

По-късно тримата публикуваха обща позиция, с която обосновават решението си и декларират: "Убедени сме, че стратегията за развитие на икономиката и на образованието е пряко свързана с визията за приоритетите на държавните финанси. Проведохме разговори с ИТН по тяхна покана. В хода на разговорите се видя, че ИТН и икономическият екип на служебното правителство имат съществени различия във визиите си за финансовата политика и основните задачи през следващия период."

Според тях е по-добре в бъдещото правителство да работи екип, който споделя визията на премиера и носителя на мандата за финансовата политика на държавата. Освен това ИТН са предложили на сегашния служебен финансов министър Асен Василев министерски пост в друго ведомство - Министерството на околната среда и водите (МОСВ), за което в списъка на Слави Трифонов отсъстваше конкретно име.

В проектосъстава на кабинета с премиер Николай Василев обаче фигурираха лица от предишния служебен кабинет, съставен от президента Румен Радев през 2017 г. - като кандидат-министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Христо Алексиев и номинирания за вицепремиер и външен министър Ради Найденов, който е бил посланик в Австрия, Германия и Швейцария, а преди това началник на кабинета на премиера Симеон Сакскобургготски.

Експертът на "Има такъв народ" проф. Николай Радулов бе кандидатът за вътрешен министър и втори вицепремиер.

Друго лице от управлението на НДСВ бе зам.-министърът на финансите (2003-2009) Любомир Дацов, който сега трябваше да оглави Министерството на икономиката.

Красимир Ненов, изпълнителен директор на "Контур глобал - Марица-изток 3", бе кандидат за Министерството на енергетиката.

Правеше впечатление преобладаващият брой жени, предложени за ключови ведомства, вкл. Министерството на отбраната, чийто кадър е номинираната Теодора Генчовска, завършила Военната академия "Г.С. Раковски".

За министър на финансите бе издигната 34-годишната Мария Бойчинова, която е завършила в Ню Йорк и Лондон, работила е в "Мерил Линч" и "Джей Пи Морган", а отскоро е в "Комерцбанк" в чешката столица Прага. Медиите обаче я "разконспирираха" като бивш служител във фирмата на Ники Василев "Експат".

Още една американска възпитаничка - Наталия Митова, трябваше да оглави Министерството на образованието и науката (МОН).

Начело на Министерството на здравеопазването щеше да застане младата имуноложка Велислава Петрова.

За министър на регионалното развитие и благоустройството бе предложена Михаела Лашова, финансист и мениджър.

Ивайло Кожухаров, магистър по икономика и маркетинг с дългогодишен опит като мениджър на хотели в Албена и София, бе номинацията за министър на туризма.

Юристи бяха кандидатите да оглавят Министерството на правосъдието (преподавателят по конституционно право Петър Илиев), Министерството на труда и социалната политика, към което сега бе добавена и демографската политика (Лилия Иванова), Министерството на младежта и спорта (адвокат Радостин Василев) и агроведомството (Пламен Абровски от представителството на страната ни в Брюксел). 

Музикалният продуцент с актьорска диплома от НАТФИЗ Станислава "Саня" Армутлиева, популярна като част от журито на музикалното шоу X-Factor, беше номинацията за министър на културата.

Въведен бе и постът на министър без портфейл по ромските въпроси в лицето на 27-годишната анестезиоложка д-р Антония Валентинова, ординатор в Спешна помощ и специализант.

Освен имената на своите кандидат-министри, Слави Трифонов обяви в понеделник и една дузина приоритети за бъдещото управление на своята партия:

- Построяване на необходимия брой детски градини и чисто нова детска болница
- Закупуване на хеликоптери за медицински спасителни цели и до 1 млн. таблети за учениците
- Концесиониране и построяване на всички магистрали
- Приватизация на Българската банка за развитие (ББР) чрез стратегически инвеститор и фондовата борса 
- Рязко подобряване на прозрачността в обществените поръчки
- Бързи съкращения в държавната администрация и дигитализация на административните услуги
- Мажоритарен вот, електронно гласуване и намаляване на партийната субсидия до 1 лв. за глас
- Закриване на специализираните съдилища и спецпрокуратурата
- Завършване на газовия интерконектор с Гърция
- Членството в ОИСР, еврозоната, Шенген, както и в Европейската космическа агенция (ESA) с крайна цел български (и един северномакедонски) астронавти в НАСА - за "да гледаме нагоре към звездите"

Ден след анонса си, последван от разнопосочни коментари, Слави Трифонов отново се включи в дебатите чрез "Фейсбук", където в профила му се появи дълъг обяснителен постинг:

"Разбрах, че правителството, което “Има такъв народ” предложи било правителство на Доган. Не е на Доган, на Ердоган е. Не - на Байдън. Не - на Макрон. Не - на Миню Стайков. Не - на Ковачки. Не - на илюминатите.

Всички анализатори пропускате много варианти. Още вчера заявих, че "Има такъв народ" не участва в никакви задкулисни договорки и не реди министри нито в нечий зайчарник, нито в нечий сарай. И нашето предложение за правителство не е нито на Борисов, нито на Доган. Напротив.

Борисов и Доган са едно неприятно минало и "Има такъв народ" ще работи никога повече да не се повтаря наложеният от тях модел. Моделът, в който някой от двамата е инструментът, разпределящ порциите. Някои не са разбрали - "Има такъв народ" не предлага порции. Съжалявам, че трябва да ви разочаровам - няма порции. Има задачи, които чакат своето изпълнение. Някои от тях ги обявих вчера.

Предложението на "Има такъв народ" гарантира, че сега никой няма да може да каже: "Властта е в моите ръце." Всъщност, властта да е в ръцете на образовани, можещи и почтени хора, а контролът върху нея да е изцяло в ръцете на Парламента. Това предложихме вчера.

Някои хора обаче са разбрали точно обратното. И много се забавлявам - представям си как отличничка от Колумбийския колеж, с магистратура от Мерилендския университет и с допълнителни квалификации от Оксфордския университет като Наталия Митева може да има нещо общо с необразован човек като Бойко Борисов. Както самият Борисов е признавал - той е прост и затова се разбира само с прости.

Забавно е и как доктор по биологични науки от Кеймбридж като Велислава Петрова може да има нещо общо с хидролог като Доган. А по повод на Николай Василев и внушенията с НДСВ 2, ще кажа следното:

След като Христо Иванов е бил министър на Бойко Борисов, това означава ли, че "Да, България" са ГЕРБ 2?

След като кандидат-премиерът на ГЕРБ Даниел Митов е бил заместник-председател на партия ДСБ, която сега е част от "Демократична България", това означава ли, че ГЕРБ са "Демократична България" 2?

А Мая Манолова, след като е била заместник-председател на Парламента от БСП - какво означава? "Изправи се, Мутри, вън" са БСП 2 ли?

Предложението за министър-председател на "Има такъв народ”, а и всички наши предложения, са базирани на експертни качества. Предлагаме хора, които могат да свършат работа. А в крайна сметка, не е ли това единствената цел пред едно правителство? Да свърши работа."