Третият кандидат-премиер на "Има такъв народ" има седмица да обяви своя Министерски съвет

"Хората гласуваха за вас с очакването да консолидирате фронта на промяната срещу проваления корупционен модел на властта. Време е да разберат как и с кои личности“, заяви президентът Румен Радев при връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство.

Получи го номинираният от "Има такъв народ" за премиер Пламен Николов, депутат в 46-ото Народно събрание от Шумен, доктор по философия на правото, политиката и икономиката, с повече от 15 години опит в бизнес развитието и управлението на проекти. 

Той е роден през 1977 г. в Горна Оряховица, но е завършил средното си образование в шуменската Хуманитарна гимназия "Йоан Екзарх Български" с профил "История и археология". Образованието си продължава в СУ "Св. Климент Охридски", откъдето е магистър по Философия на науката. Специализирал е в Австрия и САЩ, владее английски, немски и руски език. 

Преди него партията номинира за поста топшахматистката с икономическо образование Антоанета Стефанова, която прие и веднага върна мандата от президента по време на 45-ото Народно събрание, и бившия вицепремиер от НДСВ Николай Василев, чиято кандидатура беше оттеглена няколко дни след анонсирането на проектокабинет.

Съгласно конституционната процедура Пламен Николов и ИТН имат седмица да предложат своя Министерски съвет.

Това е вторият опит за правителство на победителите в предсрочните избори на 11 юли. В деня след вота лидерът им Слави Трифонов оповести проектосъстав на кабинет начело с бившия вицепремиер от НДСВ Николай Василев - но скоро след това оттегли кандидатурата му.

Аз съм човек с биография, зад мен стоят много успехи, увери Пламен Николов в предаването на БНТ 1 "Панорама", като поясни:

"Преди две седмици имах разговор с г-н Слави Трифонов, на него стана ясно, че това е добър вариант за политическата партия, че между нас има изградено доверие. Познаваме се от над три години." 

Засега той не коментира персоналния състав на бъдещия кабинет и дали в него ще намерят място служебни министри. Решенията щели да се взимат демократично, в структурите на партията.

Страната не е имала за премиер досега човек като мен - човек от бизнеса, заяви още Николов и допълни, че има над 15 години корпоративен опит, работил е и в мултинационален аспект.

"През последните няколко десетилетия управленците у нас страдат от липса на теоретична подготовка. От моя страна аз я имам, много бързо уча, така ми се е налагало през целия корпоративен стаж", каза още той.

Амбицията му е България да стане просветена страна и акцентът ще пада върху образованието, иновациите и културата.

По-рано, на брифинг след получаването на мандата, Пламен Николов изброи петте приоритета, които според него стоят пред България:

- Планът за възстановяване и устойчивост;
- Предстоящата нова вълна от COVID-19;
- Преизчисляването на пенсиите;
- Изборната система, като мажоритарният вот остава на дневен ред;
- Съдебната реформа.

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов от своя страна заяви, че се надяват в парламента да получат подкрепа за тези приоритети и че държат на подкрепа от "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

Източник: "Дарик", БНТ, President.bg