Както лидерът на "Има такъв народ" обеща във "Фейсбук", номинираната за премиер Антоанета Стефанова върна веднага проучвателния мандат за съставяне на правителство, получен от президента

Слави Трифонов се появи за първи път след изтичането на карантината, която му бе наложена след изборите на 4 април заради диагнозата COVID-19.

В близо 8-минутно интервю, заснето със собствения му телефон и качено на неговия профил във "Фейсбук", той коментира новината, която оповести чрез социалната мрежа в началото на седмицата: че като втора парламентарна сила партията му номинира за премиер Антоанета Стефанова, но тя ще върне веднага получения от президента проучвателен мандат - без дори да съставят правителство, както опитаха вече победителите ГЕРБ-СДС.

Световната шампионка по шахмат, която беше избрана за народен представител от Пловдив, има икономическо образование и говори пет езика, аргументира се той чрез "Фейсбук", но поясни, че не искат подкрепа и "зависимост" от останалите политически субекти, които били "вредни, алчни и доказано компрометирани".

Предишната публична поява на тв водещия беше за дистанционната му клетва като депутат в първия ден от работата на 45-ото Народно събрание. Сега той информира, че макар срокът на карантината му да е изтекъл, се намира все още в болнични, тъй като новият коронавирус го е "ударил" в кръста и е принуден да ходи с патерици.

В сряда сутринта, близо седмица след като ГЕРБ-СДС върнаха своя проучвателен мандат, президентът Румен Радев връчи папката на Антоанета Стефанова - и както се очакваше, веднага я получи обратно.

"Ние от партия "Има такъв народ" ясно заявихме, че няма да влизаме в никакви коалиции с партии от статуквото и спазваме своето обещание. За нас не е нормално създаването на безпринципни коалиции. Затова връщаме мандата за съставяне на правителство", коментира топшахматистката.

По думите на държавния глава в кризи като днешната България се нуждае от редовно и ефективно правителство и затова на всеки мандат се гледа с особена надежда. Разбирам и вашите мотиви, защото устойчиво и ефективно правителство не може да бъде създадено на базата на безпринципни договорки и не може да бъде ангажимент само на една партия, допълни обаче той.

Радев подчерта, че от години обществото ни очаква от парламента законодателни решения за изсветляване на изборния процес. Не по-малко значимо в условия на криза е провеждането на устойчива социална и икономическата политика, независимо от процедурата по излъчване на изпълнителна власт. Според него: "Трябва да търсим баланс между процедурата за съставяне на правителство, законодателната дейност на Народното събрание и важните срокове и предизвикателства пред страната ни."

Президентът припомни още, че между всички предложения, които постъпват и се разглеждат от 45-ото Народно събрание, липсва най-важното: "Правителството в оставка продължава да не внася предложение за актуализация на бюджета и лишава българските пенсионери, гражданите и бизнеса от подкрепа, в случай че се разпусне Народното събрание и се назначи служебно правителство".