Максималните температури през месеца ще са 28-33 градуса, а минималните - между 3 и 8 градуса

Май започва без валежи и с хубаво време, като дневните температури може да достигнат и дори надхвърлят 30 градуса. Очакванията за максимални стойности на термометрите през месеца са до 28-33 градуса, а за минималните - между 3 и 8 градуса.

Прогнозата за времето от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) е за средна месечна температура около нормата, която в по-голямата част от страната е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета 15-16 градуса, а в планините - между два и пет градуса по високите части над 2000 м до 12-14 градуса в по-ниските.

Средномесечната сума на валежите в по-голямата част от страната също се очаква да е около нормата, която е между 50 и 70 мм, 30-50 мм по Черноморието и долината на р. Струма, а в планинските и припланинските райони - от 70 до 140 мм.

Промяна след топлото и сухо начало на месеца настъпва в края на великденските празници, около 3-4 май. Вятърът ще се ориентира от северозапад, ще се усили и с него ще започне да нахлува сравнително студен въздух. В много райони ще се развива купеста, а в следобедните часове и до полунощ - и по-мощна купесто-дъждовна облачност. Има повишена вероятност за краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури, възможни са локални интензивни явления.

Температурите ще се понижат, отначало дневните, а към средата на първата десетдневка - и минималните. Впоследствие се очаква краткотрайно подобрение на времето и затопляне. Ще бъде предимно слънчево; купеста облачност ще се развива над планинските райони, но само на отделни места ще превали и прегърми. В края на първата и началото на втората десетдневка отново на много места ще има валежи и гръмотевични бури.

През повечето дни от втората десетдневка температурите ще бъдат близки до обичайните. Ще преобладава слънчево време, в следобедните часове с развитие на купеста облачност, на места ще има и превалявания, придружени от гръмотевични бури.

В началото на третата десетдневка вероятността за валежи временно ще намалее. Температурите слабо ще се повишат и пак ще са близки до обичайните. След 22-23 май въздушната маса над страната ще става все по-неустойчива. Слънчеви часове ще има преди обяд. След обяд и до полунощ ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни, интензивни валежи, гръмотевични бури и градушки.

Източник: НИМХ / агенция "Фокус"