Въпреки че номинираха Даниел Митов за премиер и съставиха проектокабинет, победителите в изборите на 4 април така и не успяха да привлекат подкрепа от останалите парламентарни сили (видео)

Три дни по-късно ГЕРБ и СДС върнаха на президента Румен Радев проучвателния мандат за съставяне на правителство като първа политическа сила, след като не успяха да привлекат за свои коалиционни партньори в 45-ото Народно събрание "Демократична България" и "Има такъв народ". 

"В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в Народното събрание. Надявам се предоставеното време да бъде инвестирано в диалог и изграждане на доверие между политическите сили", заяви държавният глава Румен Радев.

България има нужда от стабилно правителство, излъчено от българския парламент на основата на споделени принципи и приоритети, категоричен бе Радев и подчерта, че само легитимен кабинет, който се ползва с доверието на обществото, може да изведе България от кризата.

Съставът на проектокабинета ГЕРБ-СДС беше обявен във вторник от бившия премиер Бойко Борисов в пряко включване от столична болница, където предишния ден беше приет за диагностика и (пета поредна) операция на скъсан менискус.

За министър-председател вместо партийния лидер Борисов беше номиниран Даниел Митов, външен министър в служебното правителство на Георги Близнашки и кабинета "Борисов 2", присъединил се към ГЕРБ, след като бе избран за депутат в парламентарните избори на 4 април. Той е 43-годишен, политолог по образование, работил зад граница за Националния демократически институт на САЩ, а преди това е членувал в "Демократи за силна България" (ДСБ) и движение "България на гражданите" (ДБГ).

За мястото на Николай Нанков и Петя Аврамова, управлявали Министерството на регионалното развитие и благоустройството, беше издигнат Александър Иванов. Сред новите лица в проектокабинета на ГЕРБ-СДС имаше и две имена, свързани с шоуто на Слави Трифонов, откъдето тръгна втората политическа сила - "Има такъв народ": бившият перкусионист на "Ку-ку бенд" Калин Вельов, депутат от ГЕРБ в предишното Народно събрание, а сега кандидат за министър на културата, и сценаристът Любен Дилов-син, избран за народен представител от Бургас и номиниран начело на туристическото ведомство.

СДС, като коалиционен партньор на ГЕРБ, също трябваше да получат място в изпълнителната власт чрез лидера на синята партия Румен Христов, който освен министър на отбраната, бе издигнат и за вицепремиер. Вицепремиер оставаше също така Томислав Дончев, отново натоварен да отговаря за еврофондовете.

Повечето останали министри също трябваше да запазят досегашните постове:

Кирил Ананиев в Министерството на финансите,
Красимир Вълчев в Министерството на образованието и науката,
Деница Сачева в Министерството на труда и социалната политика,
Екатерина Захариева в Министерството на външните работи,
Росен Желязков в Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията,
Десислава Ахладова в Министерството на правосъдието,
Десислава Танева в Министерството на земеделието и храните,
проф. Костадин Ангелов в Министерството на здравеопазването,
Христо Терзийски в Министерството на вътрешните работи,
Красен Кралев в Министерството на младежта и спорта.

Ивелина Василева се завръщаше като министър на околната среда и водите, а бившият икономически министър в първия кабинет "Борисов" Делян Добрев наследяваше стария си ресор "енергетика" от Теменужка Петкова. За министър на икономиката пък бе номиниран досегашният зам.-министър на енергетиката Жечо Станков, който е германски възпитаник.