От 19 април с 50% от капацитета се позволяват конферентни прояви, обучения и изложения, посещенията в детски центрове, а за майските празници се възобновяват и екскурзиите. Кога обаче ще добием групов имунитет?

Посещенията в детски центрове, клубове и др., предоставящи организирани групови услуги за деца, се възобновяват от понеделник, 19 април, при наполовина пълни помещения, а носенето на защитни маски за лице е задължително само за персонала.

Според заповедта на здравния министър в оставка Костадин Ангелов от новата седмица вече могат да се провеждат конгресно-конферентни мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма. Условието: да се използва не повече от 50% от капацитета на помещенията, да се спазват 1,5 м физическа дистанция и участниците да са със защитни маски на лицата.

До 50% (при едва 30% досега) могат да се пълнят залите за културни и развлекателни мероприятия (фестивали, кина, театри, циркови представления, сценични прояви, концерти, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство), фитнес центрове, спортни зали и клубове, плувни басейни и комплекси, балнеолечебни, СПА и уелнес центрове.

До 27 април, точно в навечерието на великденските и майските празници, преустановени остават екскурзиите у нас и в чужбина и груповите посещения на туристически обекти в страната. 

Виж още: До края на април отварят дори дискотеките

Ваксинирани през изминалите 24 часа са 13 755, а поставените дози във ваксинационната кампания - общо 634 129. За второто тримесечие на годината страната ни разполага с 5,45 млн. дози ваксини срещу COVID-19, което според властите ще позволи постигането на колективен имунитет (като се има предвид и броят на преболедувалите) в три сценария, очертани от министър Ангелов на седмичния брифинг с разформирования вече Национален оперативен щаб. 

"Първият сценарий е оптимистичен - постигане на колективен имунитет в края на юни. Реалистичен - постигане на колективен имунитет в края на юли, и песимистичен сценарий - постигане на колективен имунитет в края на август. Кой сценарий ще бъде реализиран зависи от имунизационната политика и кампания на следващото правителство", обясни той. 

14-дневната заболеваемост в страната ни за изминалите две седмици е 570 на 100 хил. души, като по този показател сме 11-и в ЕС и четвърти на Балканския полуостров. През последните две седмици обаче смъртността е 24 на 100 хил. души - втората по численост както в ЕС, така и на Балканите. 

Междувременно жертвите на COVID-19 у нас надхвърлиха 15 хил. души, като само в петък, 16 април, са регистрирани нови 120 смъртни случая. Новодиагностицираните за денонощието са 2126 от направени общо 15 638 теста - PCR и антигенни.

Според статистиката досега новият коронавирус е бил установен при общо 384 887 българи, заразени към момента са 65 754, от които в болница са 9195, а 801 от тях се намират в интензивни структури.

Източник: coronavirus.bg