Според новата заповед на здравния министър за противоепидемичните мерки до 30 април в края на месеца трябва да заработят отново баровете и дискотеките, но с 50% от капацитета си

Нова заповед на здравния министър Костадин Ангелов определя противоепидемичните мерки до края на месеца, когато на теория приключва поредното удължаване на извънредната обстановка.

Така от понеделник, 12 април, се възобновява присъственият учебен процес в различните възрастови групи, но учениците от V до XII клас, които не се обучават в слети паралелки и паралелките им не са единствени в съответния клас на училището, продължават да посещават занятията по график.

Така от 12 до 23 април за две седмици в училище се връщат учениците от VII, VIII и X клас, от 26 април на тяхно място тръгват V, IX и XII клас, като според плановете на образователното министерство те трябва да учат присъствено до 14 май (заради почивните в началото на следващия месец) и така датите за присъствено обучение на VI и XI клас остават чак от 17 май до 4 юни.

Същевременно се допуска в присъствена среда - във или извън училището - да се провеждат групови извънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занимални и др. за децата до IV клас.

Във висшите училища се възобновяват практически занятия, обучения и изпити по практика на студенти, специализанти и докторанти; семестриални изпити с практическа част, които не могат да бъдат проведени в електронна среда; държавни изпити и защити на дипломни работи.

Също от 12 април заведенията за хранене и развлечения започват отново да посрещат клиенти, като работното им време е ограничено между 6 и 23 ч., а капацитетът - до 50% от местата. Последното условие се отнася също за игрални зали, казина и обектите в търговските центрове, които могат да отворят от следващия петък, 16 април, както и за дискотеки, бар-клубове, пиано барове, бар-вариетета, нощни барове, които обаче могат да възобновят дейността си чак от 29 април, четвъртък.

От началото на следващата седмица са разрешени и всякакви културни и развлекателни мероприятия при използване на до 30% от капацитета на помещенията, спазване на поне 1,5 м физическа дистанция и носене на защитни маски за лице. Разхлабването на мерките се отнася за кина, музеи, галерии, библиотеки, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, като при концерти, фестивали, театри, циркови представления и други сценични прояви не се допускат правостоящи.

Собственици и управители на търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, трябва да създадат организация за контрол върху броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от един човек на 8 кв. м, постановява още здравният министър в новата си заповед.