Депресия и страхова невроза - това са психическите проблеми, наблюдавани при всеки трети преболедувал коронавирусна инфекция. Учените не знаят каква е причината, но настояват тревожният феномен да се изследва, съобщава "Дойче веле"

Всеки трети пациент, прекарал COVID-19, в рамките на следващата половин година месеца получава мозъчни или психически увреждания, показва проучване сред повече от 230 хил. души, главно американци. Авторите му смятат, че пандемията ще доведе до вълна от психически и неврологични проблеми, информира Българската редакция на "Дойче веле".

Учените не знаят по какъв точно начин вирусът може да доведе до депресия и страхова невроза, но установяват, че тъкмо тези две диганози са най-разпространени сред общо 14-те психически и ментални отклонения, установени след изкарана коронавирусна инфекция. По-рядко се регистрират инсулти, деменция и други неврологични смущения, но и тяхната честота е по-висока от обичайното, особено сред пациенти, преболедували тежко.

Феноменът трябва да се проучи

За отделните пациент рискът от такива късни ефекти е минимален, но вредите за населението като цяло могат да бъдат сериозни, предупреждава Пол Харис, професор по психиатрия в Оксфорд и научен ръководител на екипа.

Неговият колега Макс Таке, също оксфордски психиатър, уточнява, че изследователите досега не са успели да разберат биологичните и психологически механизми на тези късни ефекти. Той настоява спешно да се инвестира в изучаване на феномена, за да може проблемите да бъдат предотвратявани или третирани по медицински път.

Много здравни експерти все по-сериозно се тревожат заради рисковете от мозъчни или психически заболявания в резултат от прекаран COVID-19. "Дойче веле" припомня, че изследване на същия екип учени миналата година вече стигна до сходни изводи: тогава при 20% процента от оцелелите след боледуване от новия коронавирус в рамките на три месеца бяха диагностицирани психически смущения.

Новите данни, публикувани в много авторитетното медицинско списание Lancet Psychiatry Journal, се базират на здравните досиета на 236 379 пациенти, преболедували COVID-19, главно в САЩ. При 1/3 (34%) от случаите са диагностицирани неврологични или психически увреждания в рамките на шест месеца след прекараната коронавирусна инфекция.

Този процент е много по-висок в сравнение с контролната група от хора, изкарали грип или сходни заболявания на дихателните пътища през същия период. Ето защо учените смятат, че COVID-19 оказва някакво специфично въздействие върху човешкия мозък и психика.

Данните будят голяма тревога

Най-често у пациентите се наблюдават страхови неврози (17%) и емоционални смущения (при 14%), като тези две отклонения видимо не зависят от това дали пациентът е прекарал COVID-19 в тежка или в по-лека форма. Но сред пациентите с коронавирус, постъпили в интезивно отделение, цели 7% в рамките на шест месеца са получили инсулт, а при 2% се диагностицира деменция.

Независими експерти заявяват, че тези данни будят голяма тревога. "Това изследване е много важно. То потвърждава отвъд всяко основателно съмнение, че COVID-19 в еднаква степен засяга мозъка и психиката на човека", казва Саймън Уесли, ръководител на Факултета по психиатрия в авторитетния лондонски "Кингс колидж".

"Последиците от COVID-19 за психическото здраве на пациента могат да бъдат сериозни - категоричен е и Лий Милиган, изпълнителен директор на благотворителната организация за подпомагане на психичното здраве MQ. - Те дават своя "принос" към нарастващия брой психически заболявани и се налага спешно да бъдат добре проучени."

Източник: Българската редакция на "Дойче веле"