Мика Зайкова (79) откри пленарната работа в старата сграда на Народното събрание, Ива Митова от "Има такъв народ" беше избрана за председател, Слави Трифонов и още четирима положиха депутатска клетва с видеовръзка заради COVID-19

Ива Митева ("Има такъв народ"), 48-годишна юристка и дългогодишен служител в парламентарната администрация, беше избрана за председател на 45-ото Народно събрание.

Кандидатурата й беше подкрепена от 163 депутати - всички, освен ГЕРБ-СДС, чиито 75 депутати се въздържаха, след като мнозинството отхвърли предложението им Цвета Караянчева да остане на поста.

Така досегашната парламентарна шефка вече е зам.-председател заедно с Виктория Василева ("Има такъв народ"), Кристиан Вигенин ("БСП за България"), Мукаддес Налбант (ДПС), Атанас Атанасов ("Демократична България - обединение"), Татяна Дончева ("Изправи се! Мутри вън!").

Нека положим усилия за диалог помежду си, за търсене на добрите решения, за висока парламентарна култура, за да бъдем достойни представители на народа, призова Митева. Тя е родена в Разград, завършила е СУ "Св. Климент Охридски" през 1996 г., а професионалният й стаж е започнал в Министерството на правосъдието.

В Народното събрание работи от 2000-та, като е преминала през всички стъпала в йерархията - от експерт до шеф на дирекция "Законодателна дейност и право на Европейския съюз". Била е член на експертните екипи за подготовка на предложения и обсъждане на промени в конституцията, а от 2007 г. е взела активно участие в изработването на промените в изборните закони. 

Иначе първото заседание на 45-ото Народно събрание по традиция се водеше от най-възрастния депутат - 79-годишната синдикалистка Мика Зайкова, икономист по специалност. Тя си пожела да е добра орисница и припомни, че страната ни е минала през много премеждия и съдбовни събития, но винаги е възкръсвала, защото мъдрият народ е намирал правилния път към възкресението.

"Нашият народ много пъти ни е казвал къде грешим, казвал е истината - дали на протести, дали в референдуми или на избори... Но на 4 април той ни изпрати тук, в тази зала, с една-единствена поръка - промяна, която ще извади България от всички последни места в ЕС... Защото аз - и надявам се - вие искате да видите в очите на българите щастието от това да не сме най-бедни, най-нещастни, да не живеем най-малко и, за най-голямо съжаление, да не сме най-безпросветни", каза Зайкова и продължи:

"Ние тук можем да направим нещо много важно, независимо от това, че сме различни, че имаме различни политически убеждения, мисля, че имаме една-единствена цел - просперитетът на България и нейното достойно място в европейското семейство."

Мисля, че нашите предци са ни дали и формулата за постигането на тази цел и тя е изписана в завета им на фасадата на тази сграда: "Съединението прави силата" - България, интересите на народа са над всичко, завърши Зайкова, а за финал на тържественото си слово пожела на колегите си депутати да не забравят кой и за какво ги е изпратил в парламента.

Народното събрание вече се помещава в някогашния Партиен дом, между Министерския съвет и президентската администрация, но всички парламентарни формации, без ГЕРБ-СДС, решиха символично първият им работен ден да бъде в старата сграда на площад "Народно събрание. Наложи се обаче Зайкова да започне с поименна проверка на кворума поради липсващите вече технически условия в пленарната зала там.

Виж още: Кои са избрани за депутати в новия парламент

След полагането на депутатската клетва дистанционно в работата се включиха Слави Трифонов и още четирима негови колеги, поставени под карантина. Това беше първата публична поява за лидера на "Има такъв народ", който от седмица е с диагноза COVID-19, след като се постави в самоизолация още в изборния ден на 4 април заради проявени симптоми.

Първото заседание продължи с обръщение от парламентарната трибуна на президента Румен Радев, който беше категоричен, че Народното събрание трябва да предприеме незабавни действия за реформа на изборния закон.

"На проведените при мен в рамките на година и половина консултации, в които някои от вас участваха, бяха отправени редица предложения, включващи 100% машинен вот, видеонаблюдение, изсветляване работата на изборната администрация, справедлив достъп на медиите до изборната кампания, повече избирателни секции и осигуряване на дистанционно гласуване за сънародниците ни в чужбина - в началото по пощата, а в перспектива и електронно.

Дължим го на унизените членове на избирателни комисии, принудени да чакат с денонощия, натъпкани в зали и автобуси. Дължим го на нашите сънародници зад граница, които с ентусиазъм ни показаха, че за тях България е не само родно място, не само минало, но и Отечеството, в което хиляди мечтаят да се завърнат", заяви Радев.

По думите му именно на новоизбраните депутати се пада мисията да възродят парламентаризма, а първият тест за техния успех ще бъде възстановяването на реалния парламентарен контрол върху изпълнителната власт и напомни как е работило 44-тото Народно събрание:

"Вие наследявате една институция в дълбока криза. Миналото Народно събрание абдикира от действения парламентарен контрол. Системно се прилагаха процедурни техники за избягване на общественото обсъждане. Утвърди се порочната практика законопроектите на изпълнителната власт да се внасят от групи депутати, за да не се ангажира политическата отговорност на кабинета. Ключови закони се изменяха чрез преходни и заключителни разпоредби тихомълком в други закони, които не са в центъра на общественото внимание.

Правният нихилизъм на 44-ото Народно събрание достигна своя апогей, когато мнозинството реши да печели време под предлог нова Конституция. Благодаря на онези от вас, които спряха това политическо и юридическо недоразумение."

Според държавния глава постигането на управляващо мнозинство, колкото и да е необходимо, не следва да бъде математически сбор от гласове, защото безпринципна коалиция може само да задълбочи кризата. "Знаете максимата, че когато всички са в управлението, народът е в опозиция. Нужни са ясни приоритети, ясна ценностна рамка, ясни граници на възможните компромиси и най-вече ясна политическа отговорност, която не се крие зад фигурите на експерти", каза още Румен Радев.

Заменила д-р Даниела Дариткова начело на най-голямата парламентарна група, първа след него говори Десислава Атанасова от ГЕРБ, която напомни: "В политиката има работа, компромиси, разочарования и рани. Политиката изисква смелост и решителност" - и призова политическите сили да си подадат ръка, като също цитира девиза "Съединението пази силата".

Последваха изказвания от председателите на останалите пет парламентарни групи: Тошко Йорданов ("Има такъв народ"), лидерите на БСП Корнелия Нинова и ДПС Мустафа Карадайъ, Христо Иванов ("Демократична България") и Мая Манолова ("Изправи се! Мутри вън").

Междувременно правителството подаде оставка, но министър-председателят Бойко Борисов не беше забелязан на тържественото заседание в Народното събрание. Той получи покана да участва в работата му на следващия ден, също в старата сграда, но обяви, че излиза в отпуск.

Лидерът на ГЕРБ се отказа от депутатското си място веднага след изборите, а в сряда, след последното заседание на своя кабинет, обяви, че партията му номинира за премиерския пост своя нов член, бившия външен министър Даниел Митов (екс-ДСБ/ДБГ).

Дани Митов ще бъде моят кандидат за премиер, защото искам много ясно да се види разликата - за евроатлантическата ни ориентация, поясни лидерът на ГЕРБ на среща с всички избрани за народни представители от коалицията им със СДС и допълни:

"Ще се дръпна като премиер и депутат, да видим дали ще забравят Бойко Борисов. Влади Горанов ще стои в централата с мен."