Шофьорите на автобуса открили бомба в багажното отделение

Бомба в автобус с българи в унгарската столица Будапеща е била намерена вчера следобед, съобщава Би Ти Ви, позовавайки се на информация от фирмата превозвач.

Автобусът е пътувал от Прага за Варна. Проверката се наложила заради странна миризма.

Шофьорите на автобуса спрели, за да огледат, и в багажното отделение има един куфар в повече. Когато го отворили, намерили разлята туба с бензин и бомба.

След сигнал към местните власти, на мястото бил изпратен сапьорски екип, който обезвредил бомбата.

Виж още: "Телеграф": Има реална заплаха за атентат в България

Според първоначалните информации собственикът на куфара се е качил от Прага и е слязъл в Будапеща. Пътниците са прекачени в друг автобус, който пътува към България и се очаква да пристигне днес във Варна.

Словак или чех е извършителят

По думите на управителя на фирмата превозвач "Омега груп" Драгомир Петков, словак или чех е поставил бомбата в автобуса. Взривното устройство е самоделно и с голяма мощност, допълни той в интервю за БНР.

"Казаха, че било доста силно устройството, самоделно. Казаха ни, че сме извадили късмет, че тубата се е разляла и самата течност е почнала да тече в багажника. От там започва миризмата и съответно тогава отваряме багажника, виждаме сака, който е мокър, вадим го и виждаме бомбата вътре. Уведомени са органите и са задействани всички институции в Чехия, в Словакия и в Унгария. Взеха се отпечатъци от автобуса и от взривното вещество", обясни Петков.

Взривното вещество е било в туба, която се е разляла и пътниците са усетили миризмата. Пътникът, поставил бомбата, е бил с билет от Прага за Братислава, но е слязъл в Бърно и не се е върнал повече. Задействани са всички институции в Чехия, Словакия и Унгария, взети са отпечатъци от автобуса и от тубата, в която е било взривното вещество.

Пътниците - живи и здрави

Всички 34 пътници от автобуса, от които няколко румънци, пристигнаха невредими рано тази сутрин в София. Автобусът е трябвало да пътува по направлението Прага–Варна. Управителят Драгомир Петков уточни, че по европейските закони няма как да бъде проверяван багажът на пътниците.

Част от пътниците от автобуса от Прага до Варна, в който беше намерена бомба, пристигнаха в София.

Източник: Bulevard.bg