Няколко от най-известните игрални филми и сериали (сред тях и лауреат от Кан!), които си припомняме по повод националния празник Трети март

Полемиката около филма "Дякон Левски" (2015) стана повод да си припомним и други опити за пресъздаване на Апостола в телевизията и киното. Но както и в случая с Христо Ботев ("Свобода или смърт!", 1969 г.), преобладава мнението, че българското кино не е претворило достатъчно убедително образите на двете най-големи икони на националното ни освобождение.

Напоследък историческите игрални филми в българското кино са рядкост въпреки дългоочакваната екранизация на "Възвишение" от режисьора Виктор Божинов и скорошния "Воевода" - третия пълнометражен филм на Зорница София, която влиза и в главната роля, на Румена войвода.

В над 100-годишната си история киното ни често е посягало към сюжети и герои от по-близкото и по-далечното минало - а събитията около Руско-турската освободителна война (1877-78 г.) не са изключение. 

Виж още: "Възвишение", от създателите на "Мисия Лондон" и сериала "Под прикритие"

В анкетата на БНТ, която класира 100-те любими БГ филма под мотото "Лачените обувки на българското кино", Освобождението обаче не фигурираше като сюжет - ако не броим "Хитър Петър".

Попълваме този пропуск, като изброяваме осем от най-известните филми на тази тема:

- "Апостолите" (1976) на Борислав Шаралиев е пълнометражна версия на сериала "Записки по българските въстания", създаден по едноименната мемоарна книга от Захарий Стоянов, в чиято роля е актьорът Стоян Стоев.

Останалите апостоли от IV революционен окръг се играят от Радко Дишлиев (Георги Бенковски), Илия Караиванов (Георги Икономов) и Антоний Генов (Панайот Волов). Красимир Ранков е Иларион Драгостинов, а Георги Мамалев - Стефан Стамболов. Музиката е на Красимир Кюркчийски. 

Преди година, след кончината на сценариста Веселин Бранев, в. "24 часа" помества обширен материал за екипа на продукцията, озаглавен "Главните апостоли стават жертва на алкохола"...

- "Юлия Вревска" (1978) - биографична драма на Никола Корабов за руската баронеса, починала у нас от тиф, докато служи като доброволка в освободителната армия. 

Виж още: Бяла пази спомена за Юлия Вревска

Филмът е копродукция със СССР, а главната роля изпълнява Людмила Савелиева, балерина, дебютирала в киното като Наташа Ростова в суперпродукцията на Сергей Бондарчук "Война и мир".

- "Героите на Шипка" (1954), който може да се гледа онлайн в канала на "Ленфилм", е друга българо-съветска продукция с руски и български актьори като Николай Масалитинов, Апостол Карамитев и Константин Кисимов в ролята на Сюлейман паша.

Филмът се състезава за "Златна палма" в Кан - и носи на Сергей Василиев, един от тандема зад легендарния "Чапаев" (1934), наградата за режисура, поделена с Жул Дасен и неговия "Рифифи".

Режисьорът споделя, че е намерил вдъхновение в поемата на Иван Вазов "Опълченците на Шипка".

- "Под игото" (1952). Романът на Вазов е екранизиран и като сериал през 1990 г. с Андрей Слабаков в ролята на Бойчо Огнянов, но тук избираме по-ранната, киноверсия. Тя е дело на Дако Даковски и се смята за първата мащабна продукция на социалистическата киностудия у нас.

Режисьорът впрочем се появява и в "Героите на Шипка", където играе турския султан Абдул Хамид.

- "Капитан Петко войвода" (1981) - един от най-популярните тв сериали отпреди Десети ноември проследява в 12 серии биографията на Петко Киряков преди и след Освобождението, като превръща в звезда изпълнителя на заглавната роля Васил Михайлов.

Сценарист е писателят Николай Хайтов, който описва живота на герои от националноосвободителните борби още в сборника си "Хайдути" (1960).

- "Пътят към София" (1979) е минисериал по едноименния роман от Стефан Дичев, автор и на сценария за екранизацията. Сред героите му са някои от чуждестранните дипломати в предосвобожденска София, чиито имена днес носят централни столични улици.

- "Хъшове" (2009) е минисериал по нашумелия спектакъл на Народния театър по повестта от Иван Вазов "Немили-недраги".

Режисьорът Александър Морфов е и съсценарист, заедно с покойния Илиян Симеонов и Руси Чанев, който играе Странджата.

- "Турски гамбит" (2005) е продукция на руската обществена телевизия по едноименния приключенски роман от Борис Акунин за детектива Ераст Фандорин, който трябва да разкрие турския шпионин в редиците на освободителната армия по време на обсадата на Плевен.

Филмът на Джаник Файзиев е с размаха на суперпродукция, сниман е по основните места на действието у нас, с няколко български актьори в епизодични роли.

Виж още: 13 факта от историята на българското кино