Един от най-чаканите български филми за 2017 г. е с премиерна дата 10 ноември, а новият официален трейлър разкрива още звездни лица в актьорския състав

"Възвишение" излиза по кината на 10 ноември. Екранизацията по едноименния роман от Милен Русков е сред най-очакваните филми на 2017 г.

Официалният трейлър показва още от известните лица в актьорския състав: Юлиан Вергов, Малин Кръстев, Димитър Рачков, Захари Бахаров, Герасим Георгиев - Геро.

В поддържащи роли влизат също ветеранът Васил Михайлов, Параскева Джукелова (половинката на режисьора Виктор Божинов) и Стефан Денолюбов, които се появиха още в тийзъра, пуснат в началото на годината.

Александър Алексиев (сериала "Откраднат живот") и Стоян Дойчев са в главните роли на Гичо и Асенчо - и върху първия официален плакат за филма.

На първите кадри са също популярните от други тв поредици Филип Аврамов ("Домашен арест"), който играе Димитър Общи, и Кирил Ефремов ("Под прикритие") в ролята на Петко Страшника.

Неизбежни са сравненията с драматичния "Воевода" на Зорница София, който излезе в началото на годината и също е разгърнат през османското иго, като преплита исторически факти с художествена измислица - но сюжетът тук е по-скоро трагикомичен:

През 1872 г. Димитър Общи и сподвижниците му осъществяват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо - полуреволюционери, полуразбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски.

Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства.

Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението - състояния, толкова познати и на всеки съвременен българин!

Екранните Гичо и Асенчо, снимка: Симон Варсано

Роли във "Възвишение" имат още Христо Петков (Тодор Шумненеца), Благовест Благоев (Наш Тотко), Станислав Ганчев (Пейо Бръмбара), Румен Гавазанов (Георги Чумата), Антонио Димитриевски (Григор Стойневски Македонеца), Ивайло Димитров (Стефан Жълъда), Владимир Михайлов (Симо Влаха) и Веселин Анчев (Велчо Шунтов).

Режисьорът на продукцията Виктор Божинов ("Под прикритие") е съавтор на сценария заедно с Нели Димитрова (Love.net). Диалозите пък са дело на самия писател, който в началото на май издаде в два тома и новия си исторически роман "Чамкория".