След като бе превърнат в театрален спектакъл, награждаваният роман от Милен Русков пътува и към големия екран. Филип Аврамов влиза в ролята на Димитър Общи, а вече е налице и подгряващият трейлър

Филип Аврамов ("Писмо до Америка", сериала "Домашен арест") влиза в ролята на Димитър Общи във филма по нашумелия роман от Милен Русков "Възвишение". Снимките започнаха в края на януари, а режисьор на екранизацията е Виктор Божинов, работил по знакови епизоди от сериала "Под прикритие". Той е и съсценарист заедно с Нели Димитрова (Love.net, "Домашен арест") и самия Милен Русков, който е автор на диалозите.

Снимачният процес се очаква да продължи 50 дни, разделени на четири етапа през тази година. Подготовката за пролетната фаза вече е в ход, като работата на терен се предвижда да е три седмици от средата на април.

Продуцент е Иван Дойков, осъществил друга хитова екранизация - по романа на Алек Попов "Мисия Лондон", която с над 400 хил. зрители се превърна в най-касовият БГ филм от годините на прехода. 

Романът "Възвишение" излиза през 2011 г. и получава редица отличия, сред които националния приз "Христо Г. Данов" и миналогодишната литературна награда на ЕС.

Сюжетът

преплита исторически факти с художествена измислица. През 1872 г. Димитър Общи и сподвижниците му извършват Арабаконашкия обир. Сред тях са Гичо и Асенчо - полуреволюционери, полуразбойници, които получават задача да издирят и лично да предадат писмо на Левски.

Търсенето на Апостола се превръща в трагикомично приключение, изпълнено с интриги, подлост и предателства. Постепенно революционният ентусиазъм на Гичо и Асенчо отстъпва място на разочарованието и огорчението - състояния, толкова познати и на всеки съвременен българин...

Виж още: Актьорите, които бяха Васил Левски

Филип Аврамов играе един от основните персонажи, една от най-оспорваните личности на Възраждането. По въпроса дали е предател, герой или обикновен разбойник все още няма единодушно мнение. За себе си самият той казва: "Мене ме викат Димитър Общий Македонски, българин от Дяково, Македония".

Виж още: Осем филма за Освобождението

Романът има и сценична адаптация - дело на Александър Секулов и режисьора Иван Добчев, а в спектакъла на Драматичен театър - Пловдив участва Асен Блатечки.

С тази постановка Добчев спечели "Икар 2014" за режисура, а Красимир Василев беше номиниран за дебют като Асенчо. С ролята на Гичо пък Бойко Кръстанов взе "Аскеер 2014" за изгряваща звезда.

Копродуценти на филма са Оксана Шаламанова ("Ол старс ин" ЕООД), БНТ, "Булфилм" ООД, Николай Ишков ("Авансцена" ЕООД) и НДК. Проектът се реализира и с финансовото съдействие на Националния филмов център с подкрепа от Столичната община в лицето на кмета Йорданка Фандъкова и парламентарната комисия по култура и медии.

Официалната "Фейсбук" страница на филма по "Възвишение" е на адрес https://www.facebook.com/Vuzvishenie.

Виктор Божинов е започнал кариерата си като втори режисьор на международни продукции, снимани в България, като за около десетилетие е участвал в над 55 игрални филма. Работил е с режисьори от ранга на Режис Варние, Фолкер Шльондорф, Ули Едел, Майкъл Аптед, братя Тавиани и Тимур Бекмабетов.

В резултат на успешната им съвместна работа през 2007-2009 г. е привлечен да работи в Русия за представителствата на "Сони пикчърс", "Уорнър" и "Фокс".  През 2010 г. Виктор Божинов се завръща в родината и работи по сериалите "Под прикритие", "Стъклен дом", "Столичани в повече", "Кантора Митрани" и "Връзки", който през април се завръща с втори сезон, но по "Фокс лайф".

През 2014 г. се връща като режисьор в Русия, където се включва в руската адаптация на американския сериал "Кости", на който е и креативен продуцент.

Виж още: БНТ спира "Под прикритие"