Авторът на "Възвишение" е сред отличените тази година писатели от 13 държави

Милен Русков получава още една престижна награда за романа си "Възвишение" (ИК "Жанет 45"), след като през 2012 г. спечели националната награда "Христо Г. Данов" за принос към българската книжовна култура.

Тазгодишните лауреати на наградата на ЕС за литература (EUPL), сред които са и автори от Албания, Чехия, Гърция, Исландия, Латвия, Лихтенщайн, Малта, Черна гора, Холандия, Сърбия, Турция, Великобритания, бяха обявени на международния панаир на книгата във Франкфурт.

Призът се връчва на най-добрите нови автори от Стария континент, като всяка година номинации излъчват национални журита в 1/3 от държавите, финансирани по програмата на ЕС за културните и творческите индустрии Creative Europe. През 2011 г. сред носителите му е друг наш писател, Калин Терзийски.

Всеки от лауреатите получава по 5000 евро, а издателите им се насърчават да кандидатстват за еврофинансиране, за да преведат отличените книги на други езици. От 2009 г. насам ЕС е подпомогнал превода на книги от 56 (от общо 59) наградени автори.

Тържественото връчване на наградите е на 18 ноември в Брюксел в присъствието на официални лица и видни личности от света на литературата, културата, политиката. 

Церемонията се организира съвместно от Европейската комисия и консорциум на Европейската и международна федерация на търговците на книги, Европейския съвет на писателите и Федерацията на европейските издатели.

"Възвишение" има и театрална адаптация, дело на Иван Добчев. Постановката на Пловдивския драматичен театър, в която участват имена като Бойко Кръстанов и Асен Блатечки, се играе от септември 2013

Милен Русков е роден в Бургас през 1966 г. Завършил е българска филология през 1995 г. в СУ "Св. Климент Охридски". Писател и преводач от английски, "Възвишение" е третата му книга.

Дебютът му "Джобна енциклопедия на мистериите" излиза през 2004г., а "Захвърлен в природата" (2008) получава наградата "Вик" за български роман на годината и излиза в САЩ.