Рядкост е на екрана да видим Апостола на свободата, а в продукция, която да се хареса на всички - практически невъзможно

Вероятно най-известен като Васил Левски е Илия Караиванов. Актьорът, който си отиде на 60 през 2009 г., се превъплъщава в Апостола на свободата в постановка на Телевизионния театър от края на 80-те.

Той участва и в сериала "Записки по българските въстания", където му се пада да играе Георги Икономов. В наши дни радио "Бинар" го нареди на пето място сред 20-те най-секси БГ мъже на всички времена - преди днешни звезди като Деян Донков, Валери Йорданов, Захари Бахаров и Владимир Карамазов.

В навечерието на 100-годишнината от обесването на Левски, през 1971-ва, театралното светило Вили Цанков режисира 10-серийния телевизионен филм "Демонът на империята", по сценарий на Стефан Дичев, където "джингиби" се изпълнява от Илия Добрев (1942-2016). По това време актьорът, който по-късно става професор в НАТФИЗ, няма и 30 години.

"Навремето улиците опустяваха, когато се излъчваше сериалът по телевизията. Децата тичаха след мен и крещяха: "Джингиби, предай се!", разказва той през 2012 г. в интервю за в. "Над 55".

Виж още: Песните на Левски в музикален филм на БНТ

Добрев си спомня, че кандидатите за ролята били шестима. "Бих казал, че ролята на Левски за мен беше младежка авантюра в най-хубавия смисъл на думата. На младостта й е присъщо да рискува, много да не се замисля.

Ако сега ми поверят ролята на Левски, при всички случаи ще ми бъде много по-страшно, много по-отговорно и опасно. Защото, слава Богу, българинът е съхранил в себе си кумира за Апостола на свободата. И иска да го види на екрана такъв, какъвто лично той си го представя. Така ако

българите са 7 милиона - толкова на брой са и представите за Васил Левски

Тогава аз осъзнах, че да се опитвам да играя историческата личност, е абсолютно невъзможно. Просто трябва да се опитам от това, което знам, което съм прочел и научил за него, да извадя единствено човека - с неговите страдания, неговите болки и неговата душа. И оттам нататък - неговия героизъм, който просто няма равен на себе си."

Горе-долу тогава Радой Ралин написва сценария "Аз съм Левски", който обаче остава нереализиран и е издаден като книга две десетилетия по-късно, през 1994-та.

Виж още: Баща и син си говорят за Левски

В по-ново време, през 2003-та, Димитър Шарков поставя за БНТ пиесата на Стефан Цанев "Тайната вечеря на Дякона Левски". Там главната роля е поверена на Даниел Цочев - актьор, който е известен най-вече със задкадровата си работа в дублажа и дори е печелил награда "Икар 2008" в категорията "Златен глас" за озвучаването на Хю Лори в "Д-р Хаус".

И трите превъплъщения обаче са на малкия екран. В над 100-годишната си история родното кино така и не успява да направи сносна екранизация за живота на най-великия българин, а след 1989 г.

престана и снимането на мащабни исторически продукции

"Дякон Левски" (2015), който имаше амбициозна премиера в зала 1 на НДК, се опита да попълни този пропуск със съмнителен успех, тъй като актьорът Максим Генчев, който е и режисьор, и сценарист на филма, няма особено голям драматургичен и постановъчен опит.

Виж още: Потомка на Левски за филма на Максим Генчев: Потресаващо е!

Като Апостола на свободата пред камерата се изявява Веселин Плачков от Плевенския драматично-куклен театър "Иван Радоев", който по-късно в интервю за в. "Стандарт" споделя, че сега би искал да изиграе пълен антипод на Левски - "някой злодей, истински мръсник".

Виж още: Велислава Дърева за "Дякон Левски": Нито дякон, нито Левски

В друго интервю, пред "Блиц", на въпрос "Трудно ли влезе в образа на Дякона?" 34-годишният актьор отговаря: "Много трудно, много трудно!... Още повече, че знам каква е отговорността и всеки, който се захваща с подобно нещо, е притеснен. (...) Делят ни 143 години - толкова е разликата във възрастта на Левски и моята.

И все пак намерих близост. Бунтар съм."

Според жълтата преса фаворит за ролята бил и Калин Врачански - чиято кандидатура била отхвърлена от Максим Генчев заради... торбичките под очите.

Калин Врачански в историческия сериал "Дървото на живота" (2013)

Първоначалният избор на режисьора паднал върху друго лице, известно от сериалите - Димо Алексиев, с когото Генчев играе в "Седем часа разлика". Заради творчески различия обаче актьорът е отстранен от продукцията - и по-късно става Йовков в "На границата" и д-р Калин Генадиев в лекарския сериал "Откраднат живот", от който вече снима четвърти сезон.

Всъщност първия опит да заснеме филм за Васил Левски прави още пионерът на българското кино Васил Гендов с "Бунтът на робите" (1933), където е режисьор, съсценарист и изпълнител на главната роля.

"За мен Васил Левски е вечният пламък, който е горял в сърцата на българина във всички времена от Аспарух до днес", коментира той и определя творбата си - останала в историята и като първия роден звуков филм, - като "химн на българския дух".

Виж още: 13 факта от историята на българското кино

Въпреки че има успех сред зрителите, лентата бива посрещната с критики, а по настояване на турското посолство е цензурирана и в крайна сметка спряна.

"Бунтът на робите" обаче води и до положителен резултат: филмът е сниман в Карлово и става повод да бъде възстановена родната къща на Апостола, която по това време вече била почти рухнала, а дворът - обрасъл с бурени, разказва в. "24 часа".

Тъй като в масовките участват войници от местния полк, режисьорът търси помощта на командира им - бъдещия лечител Петър Димков, който има основен принос за реставрирането и отварянето й като музей през 1937 г., когато се навършват 100 години от рождението на Левски.

Виж още: 10 цитата от Васил Левски, които трябва да помним

Според историка Божидар Димитров да се направи филм за Васил Левски не е невъзможно, но е трудно и рисковано начинание, а авторите му винаги ще бъдат силно оспорвани, защото всеки от нас си има своя представа за Апостола.

Фотогалерия: Васил Левски във фотографии и картини

"В националното съзнание веднага след Освобождението пропагандата е изградила един стереотип за Левски като за някакъв средновековен аскет просто защото няма никакви други модели.

Образ, изчистен от всички нормални човешки черти,

на когото са чужди алкохолът, цигарите, жените и всички останали мислими и немислими обикновени слабости. И който на 100% се е посветил на една кауза - възстановяването на българската държава.

И затова и до ден днешен все още се вторачваме с умиление за отчетените грошове за кафето и маслините, а не на това, че Левски е най-успешният български политик в ново време. Защото само пет години след гибелта му неговата цел е реализирана - българската държава е възстановена", обяснява директорът на Националния исторически музей пред "Стандарт".

Виж още: Осем филма за Освобождението

Най-скоро в Левски се превъплъщава Симеон Владов, известно име от филмовите дублажи, носител на "Златен глас" с озвучаването на "Гордост". Той изпълнява главната роля в "Лъвский, европеец в Българско", документално-игрален филм на реж. Искрен Красимиров, чиято премиера мина в навечерието на 180-годишнината от рождението на Васил Левски.

Актьорът обяснява, че репликите му са оригиналните думи на Апостола и няма нито една дума, добавена от сценаристите: "Аз говоря думи, които той има в кореспонденцията си, в писмата и тефтерчето си."