"Дякон Левски" имаше премиера в НДК и сред първите, които реагираха с негативни отзиви, беше потомка на заглавния герой

Праправнучка на сестрата на Васил Левски определя филма "Дякон Левски", чиято премиера беше снощи в НДК, като подигравка с Апостола, историята и миналото. Христина Богданова изразява възмущението си във "Фейсбук" веднага щом се прибира от прожекцията в зала 1:

"В изключително редки моменти от живота си няма думи и този е един от тях. Искам да забравя този филм ИЗЦЯЛО и НАПЪЛНО възможно най-бързо! Въпреки че се съмнявам, че ще ми се получи... Дълбоко съм потресена от тази

четиричасова подигравка с Левски, с историята, с българското

На няколко пъти очите ми се пълнеха със сълзи от обида и тъга. Много, много, много съм разочарована."

В коментарите под този статус тя допълва впечатленията си от филма, където главната роля изпълнява Веселин Плачков:

"Левски е толкова жив, интересен, вълнуващ образ. Тук беше една мижитурка. Исторически абсолютно недостоверно - поне що се отнася до неговата лична история. Оттам насетне - една мазня откъм исторически фигури, събития и т.н. Кинематографски - няма да коментирам, щото това не ми е работа, ама МНООООООООООООГО не ми хареса. Не знам! АБСУРДНО! Е, музиката беше хубава..."

Нищо от това нямаше в този филм, който има претенцията да представи човека и светеца Левски, споделя още Христина Богданова във "Фейсбук":

"Утре имам среща в едно училище с шестокласници. Децата са се подготвили - имат въпроси за учителстването на Левски във Войнягово. Когато са гледали заедно агънце, куче и коте. Научили са кучето и котето да живеят заедно. Това се е опитал да ги учи Левски -

как да живеят заедно въпреки различията си

Питат още за патриотичните дружинки, или за Йова, която Левски е "ухажвал". И как я е ухажвал - искал е да откъсне цвете от градината й, но тя му отказала, защото "щял да я излъже и тя нямало да може да се ожени за войняговец после". А той й казва: "Като извоюваме свободата, ще се върна и ще те направя даскалица."

Или пък - питат те, откъде идва избора му на името Игнатий... И такива неща... човешки, топли, смислени. Толкова богат образ е Васил Левски, на толкова много неща учи... И преди всичко е човек, истински човек. И от това се вълнуват хората, и това мога категорично да го заявя след толкова срещи и тук в София, и в различни градчета, през последните няколко години." 

Христина е праправнучка на сестрата на Апостола - Яна

Завършила е Езиковата гимназия в Ловеч. Тя е родом от София, но баща й Божидар Богданов е троянец. Детството и ученическите й години са свързани с планинския град, където отсяда при баба си Мария. Днес тя е специалист по рекламата и е омъжена за ловчанлията Найден Ангелов, с когото са учили в Езиковата.

Всички наследници на Апостола са все от страна на Яна (Ана) Иванова Кунчева, по мъж Начова, която единствена от децата на Гина и Иван Кунчеви създава свое семейство. Яна е по-голямата сестра и носи всички грижи по революционните дела на Апостола. От нейния дом в Карлово той поема пътя за Белград и участието си в Първата българска легия, при нея се връща след дългия път.

Без да е член на тайния комитет в града, тя е една от ярките му съмишленички. Яна разбира от билки и приготвя мехлеми за ранените по време на предстоящата революция. При всяко идване или минаване през Карлово Левски прави всичко възможно да се свърже и види със сестра си, зет си и техните деца.

От деветте деца на Яна и Андрей Начови само Гина, София и Елена имат поколение в наши дни. Техният род дава 57 наследници на Апостола, от които сега са живи 23. Христина Богданова се пада роднина на Левски по линия на Елена.

"Дякон Левски" е реализиран от актьора Максим Генчев,

популярен от сериала "Седем часа разлика" и рекламен клип на кренвирши. Предишният му режисьорски опит беше върху повестта на Елин Пелин "Гераците", а тук той е и сценарист.

В официалната страница на "Дякон Левски" във "Фейсбук" обаче има и положителни отзиви. От екипа на филма оповестяват там и списък с киносалоните, където зрителите могат да го видят на екран в София и страната още тази седмица, когато се навършват 142 години от обесването на Апостола.