Следвайте съветите за намаляване на сутрешната раздразнителност и ще можете сутрин да отваряте очи с думите "Какво прекрасно утро!"

Справянето със сутрешната раздразнителност никога не е лесна задача, дори когато практикувате трансцедентална медитация. Тялото обаче може да се лекува само - нужно е единствено да му дадете шанс да го направи. За целта:

1. Ставайте по-рано

Когато спите до късно сутринта или до обед, раздразнителността ви се повишава пропорционално. Затова опитайте се да ставате по-рано.

Изследвания сочат, че хората, които имат навика да спят повече от девет часа на нощ, страдат по-често от раздразнителност, депресия, затлъстяване и други здравословни проблеми. 

Виж още: Пет неща, които е добре да правите всяка сутрин

В същото време липсата на достатъчно сън води до влошаване на здравето. Следователно, направете така, че да спите поне по 7-8 часа дневно.

Когато развиете навика да ставате от леглото по-рано, ще имате предостатъчно време, за да си направите закуска и да започнете деня без бързане.

Освен това, този навик е полезен за кожата ви. Хората, които си лягат рано, имат по-чиста кожа.

2. Правете гимнастика

Да, да, знаем, че за някои от вас думата "гимнастика" рано сутрин е свързана с неудобство, но знаете ли, че това е един от най-ефективните начини за прогонване на сутрешната раздразнителност? Така подобрявате мигновено настроението си и се зареждате с енергия, като в крайна сметка допринасяте и за цялостното си здравословно състояние.

Предлагаме ви да изпълните няколко прости упражнения: подскоци на въже, клякания или пък йога. Пробвайте веднъж и ще се убедите колко са ефективни.

3. Направете си здравословна закуска

Вероятно сте наясно, че никога не бива да пропускате закуската, но освен това трябва да обръщате внимание и на своето сутрешно меню. Добър вариант е да хапнете варено яйце, омлет, пресни плодове или пък палачинки, но няма да сбъркате, ако добавите към закуската си повече зелени продукти.

Един прясно изцеден сок с хлорофил и магнезий ще ви помогне да освободите напрежението, да подобрите фокуса си и да се заредите с много енергия.

4. Намалете приема на кофеин

За да елиминирате сутрешната раздразнителност от живота си, намалете приема на кофеин. Ако не можете да си представите сутринта без чаша кафе, това усилие ще ви се стори непосилно. Приемът на прекалено количество кофеин обаче повишава кръвното налягане и стресовите нива, както и раздразнителността. 

Виж още: Истината за кафето

Вместо кафе можете да си направите чаша чай - или пък друга сутрешна напитка. Да, чаят също може да съдържа кофеин, но много по-здравословен, отколкото кофеина в кафето.

5. Намалете приема на захар

Когато се борите със сутрешната раздразнителност, е важно да поддържате кръвната си захар под контрол. Когато нивото на кръвната захар е по-високо или по-ниско, ви кара да се чувствате уморени, леко унесени и ви се приспива.

Виж още: Пет начина да избягваме захарта и сладкото

Захарта може да провокира скоростно повишение в нивата на адреналина, което води до раздразнение, хиперактивност, проблеми с ученето и концентрацията. Ограничете количеството на захарта и така ще подобрите настроението си още от ранни зори.

6. Пийте до дъно

Ако не искате смути или зелен чай на закуска, изпийте чаша вода с резен лимон. Дехидратацията често е резултат от различни заболявания. Препоръчително е ежедневно да изпиваме поне по 8 чаши вода, първата от които - задължително минути след ставането сутрин.

И накрая: Не позволявайте на раздразнителността да съсипе деня ви още от сутринта. Открийте най-добрия начин, по който да я преборвате и ограничавате. Колкото по-бързо овладеете нея, толкова по-бързо животът ви ще стане по-щастлив.

Източник: Profit.bg