Кафето си остава спорна напитки от медицинска гледна точка.

Десетките изследвания, които са правени за въздействието на кафето върху човешкия организъм, дават противоречиви оценки, като едни отчитат положителните му страни, а други - негативното му влияние върху функционирането на тялото, коментират колегите от Zdrave.bg.

Предлагаме ви пет причини, които могат да се окажат основателни, ако не да откажете, то поне да ограничите употребата на кафе:

Кафето повишава кръвното и е вредно за сърцето

Да, с кафето трябва да се внимава, ако страдате от повишено кръвно налягане, особено, ако вече ви е поставена диагноза хипертония. Според данните от редица изследвания кафявата напитка наистина създава предпоставки за повишаване на кръвното и постепенно то може да остане в постоянно високи граници. И ако две-три малки чашки на ден няма да причинят голяма вреда, то надхвърлянето им може да се окаже опасно – дори за хората, които нямат други предпоставки за поява на хипертония.

Кафето предизвиква безсъние

Една от положителните страни на кафето е, че стимулира работата на нервната система. При злоупотреба обаче, както и при някои предпоставки от други характер, това стимулиране може да прерасне във възбуда, която да доведе до безсъние. Затова ограничавайте употребата на кафе вечер. 

Има млака група от хора, на които кафето действа сънотворно.

Виж още: 10 града, където кафето е най-хубаво

Кафето води до налепи по зъбите

Може би сте забелязали, че любителите на кафе, не се отличават с много бели зъби. Мазнините и въглехидратите в него, както и захарта, с която повечето хора го употребяват, способстват за образуването на жълт налеп по зъбите. За щастие той е неприятен само от естетична гледна точка - не води до кариес или заболявания на венците.

Кафето повишава холестерола

Кафестолът, който се съдържа в кафето, значително повишава нивото на холестерол в кръвта. Най-много кафестол се съдържа в еспресото и в кафето, приготвено с кафеварка. Установено е, че употребата на така приготвено кафе по четири-пет чашки дневно в продължение на месец повишава показателите на холестерола с 6-8%. В кафето без кофеин също се съдържа кафестол.

Кафето води до зависимост

Кофеинът е наркотично вещество. Той действа на зони от мозъка, отговарящи за чувството на удоволствие. Вегетативно-съдовата система на любителя на кафе се намира в зависимост от ароматната напитка и затова отказва да работи пълноценно, ако не бъде задоволен кофеиновият глад. Такъв човек сутрин без чаша кафе се чувства отпаднал и потиснат, не може да се справи със сънливостта, има проблеми с кръвното и често страда от главоболие.

Виж още: Защо кафето е полезно