Водещият от БНТ Андрей Захариев и синът му Андрея са герои на поредицата "Имам да ти казвам нещо"

Петсерийна рубрика, посветена на Васил Левски, тръгва по БНТ1 от 23 февруари - всеки понеделник след 7 ч. в сутрешния блок "Денят започва".

Чрез срещата между един баща - тв водещия Андрей Захариев, и неговия 10-годишен син Андрея "Имам да ти казвам нещо" търси изгубената връзка между поколенията през разказа за живота на Дякона.

Разговорът между двамата герои се развива около въпросите как се става човек лъв, какво събира Левски и Иисус, защо още не можем да настигнем някои от идеите на Апостола.

Захариев-старши е доктор по философия, изследовател на световната история, водещ на тв предаване ("История.БГ"), пее възрожденски песни и пише есета, но в тази документална поредица се изправя пред въпросите на своето дете и трябва да отговори на най-трудните от тях.

Идеята е на Райчин Генов, а в ролята на режисьор за първи път влиза едно от лицата на "По света и у нас" и рубриката "БНТ Такси" Спас Кьосев.

Според него този формат "пита дали съкровището, което търсим, в крайна сметка не е скрито именно в домашното ни огнище. Единственият начин да промениш някого или нещо е чрез личен пример. Нашият проект се опитва да подскаже, че общото ни бъдеще зависи най-вече от отношенията помежду ни, от вниманието, което си обръщаме, от уроците на времето, които се предават от баща на син."

"Имам да ти казвам нещо" отвежда екипа до популярни и непознати места, свързани с историята на Васил Левски, но не историческите факти са фокуса на предаването - авторите на поредицата се опитват да анализират мотивите, които стоят зад примера на Левски и смисъла на неговия житейски избор.