Колко и за какво използваме смартфоните си и какви техни характеристики ценим най-много - отговори на тези въпроси дават две проучвания

Американците прекарват най-дълго време в ползване на смартфон - средно по 4,7 часа дневно, сочи сравнителното изследване в 12 държави, изготвено от Informate Mobile Intelligence по статистика за декември м.г.

Според авторите на проучването смартфоните се превръщат в основен екран за потребителите не само в САЩ, но и в други части на света. Резултатите засега обхващат още Индия, Индонезия, Малайзия, Филипините, Южна Африка, Бразилия, Мексико, Аржентина, Тайланд, Турция и Катар, като до края на годината броят на държавите ще нарасне до 25 с добавянето на Великобритания, Франция, Германия, Китай, Русия, Австралия, Южна Корея и Япония.

Най-малко време на смартфоните си посвещават в Латинска Америка -

под два часа дневно. В САЩ пък са първенци и по трафик на данни (20 гигабайта месечно), като за сравнение най-ниско по този показател се класира Индонезия с 3 GB месечно. Там обаче имат най-висок трафик на данни от мобилни връзки (59%).

Колкото до употребата на приложения, шест от Топ 10 са осигурени от "Гугъл", а "Фейсбук" допълва десетката с FB Messenger, WhatsApp и Instagram. Видео приложенията са най-разпространени в Мексико, музикалните - в Индия, а в САЩ предпочитат приложения за радио и телевизия.

92% от потребителите ползват смартфоните си за снимки

и пращане на текстови съобщения (есемеси), сочат резултатите от друго изследване, цитирано от Profit.bg.

За сърфиране в интернет смартфоните си употребяват 84%, а за изпращане на снимки - 80%, а за имейл кореспонденция - 76%. Приложения свалят 69%, а най-малко (64%) играят игри.

Възможността за работа в 4G мрежа

е най-важната черта на един смартфон, критична за 47% от купувачите. Надеждността и издръжливостта на устройството е втората най-важна характеристика, която е водеща за 40% от анкетираните.

За 36% техническите параметри на камерата са третият най-важен критерий при избора на смартфон.

Животът на батерията вече е едва на четвърто място,

от значение за 1/3 от купувачите. При избор на смартфон се имат предвид и фактори като резолюцията на екрана, вътрешната памет, характеристиките на процесора, звуковите възможности.

Най-малко значение при покупката има възможността за работа с две карти, която е ценна за едва 4% от потребителите.