Италианският писател, философ и семиотик Умберто Еко, авторката на "Да убиеш присмехулник" Харпър Ли, и актьорът проф. Илия Добрев си отидоха от този свят в петък, 19 февруари

Петък беше изключително мрачен откъм новини за известни личности, които напуснаха този свят. 

Умберто Еко (1932-2016)

Италианският писател, философ и семиотик Умберто Еко почина на 84 години в дома си, предаде Би Би Си. През последните години писателят водеше борба с рака.

Умберто Еко е роден на 5 януари 1932 г. в Алесандрия, в италианската провинция Пиемонт. Баща му е счетоводител и е мобилизиран на фронта. По време на Втората световна война Умберто Еко и майка му Джована живеят в малко планинско село. След войната учи средновековна философия и литература в Торинския университет и през 1954 г. се дипломира с труд върху Тома Аквински.

През следващите години Еко работи като културен редактор в Италианското национално радио, където се сприятелява с група авангардни художници, музиканти и писатели. 

През 1956 г. публикува първата си книга Il Problema Estetico di San Tommaso, разширена версия на докторската му дисертация, и започва да преподава в университета на Торино, а след 1964-та - във Флоренция и Милано. През 1971-ва става професор в Болонския университет.

От 1985 г. насам получава титлата доктор хонорис кауза в над 30 различни академични институции по света, сред които и Софийския университет "Св. Климент Охридски" през 1990 г.

Виж още: Умберто Еко до внука си: Чети и ще чувстваш, че си изживял хиляди животи

Областите във философията, в които пише Еко, са предимно семиотика, лингвистика, естетика и морал. Признат е за един от най-големите експерти в областта на семиотиката в Европа. Въпреки това световната му известност идва от романите му "Името на розата" и "Махалото на Фуко". Миналата година излезе и последната му книга "Нулев брой".

Харпър Ли (1926-2016)

На 89-годишна възраст този свят напусна и авторката на знаменития роман "Да убиеш присмехулник" Харпър Ли. На 28 април писателката трябваше да навърши 90.

"Да убиеш присмехулник" излиза през 1960 г. и й носи награда "Пулицър". През 2007 г. тогавашният държавен глава на САЩ Джордж Буш я удостоява и с Президентския медал на свободата.

В световен мащаб книгата е продадена в 40-милионен тираж и е преведена на повече от 40 езика, като у нас има няколко издания.

Наскоро романът отново влезе в класациите за бестселъри, след като през 2015 г., след дълга пауза, Ли издаде и неговото продължение "И страж да бди на пост".

Илия Добрев (1942-2016)

Актьорът Илия Добрев, изиграл много роли в киното, театъра и телевизията, включително Васил Левски в сериала "Демонът на империята", си отиде на 74-годишна възраст точно в деня, когато цяла България отбеляза 143-годишнината от гибелта на Апостола. Новината съобщиха от Съюза на артистите в България.

Роден е на 10 февруари 1942 г. в Хасково. Завършва ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" в класа на проф. Стефан Сърчаджиев и Методи Андонов. 

В "Демонът на империята" се снима през 1971 г., като за ролята си там споделя, че Апостолът му е помогнал да запази честността и откровението в себе си и да продължи да мечтае.

Виж още: Актьорите, които бяха Васил Левски

Освен актьор, познат от екрана и сцените на театър "Българска армия" и Сатиричния театър, Илия Добрев е и режисьор. Има близо 50 постановки и над 180 роли, от които повече от 40 са в киното и телевизията.

От 1975 г. насам в продължение на три десетилетия е преподавател по актьорско майсторство за драматичен театър в екипа на проф. Стефан Данаилов.

Носител е на множество театрални награди, сред които отличието на Съюза на българските артисти за най-добра мъжка роля през 1975 г. за ролята на Кратун в "Напразни усилия на любовта" от Уилям Шекспир и първа награда за мъжка роля от Прегледа за българска драма и театър (1976) за ролята на Тодор в "От земята до небето" от Никола Русев.

Като проф. Преображенски в "Кучешко сърце" по Михаил Булгаков отново получава наградата на гилдията за най-добра мъжка роля през 1988 г.

Снимки: Театър "Българска армия" / стопкадър ("Демонът на империята")