Премиерът Дейвид Камерън договори условията, при които страната му да остане в общността, и даде старт на кампанията за референдума "за" или "против" еврочленството

Старт на кампанията за референдума - така британските медии коментират споразумението на Европейския съвет, според което Обединеното кралство получава специален статут в ЕС. Вотът, който трябваше да се състои до края на 2017 г., ще се проведе много по-скоро - на 23 юни.

Премиерът Дейвид Камерън, чиято заслуга беше сделката в Брюксел, увери, че ще агитира "с цялото си сърце", за да остане страната му в общността. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск обяви в "Туитър", че подкрепата на държавите членки за #UKinEU е била единодушна.

Договореностите, постигнати късно в петък след двудневната среща на лидерите от ЕС, включват и седемгодишна "внезапна спирачка" на социалните плащания. Така

всеки българин, който за първи път започва работа на Острова,

ще чака четири години, за да има право на пълния размер специфични социални добавки към заплатата, получавани от британците.

"Да речем, че тази спирачка влезе в сила от 2017 г. Тя ще продължи да действа до 2024-та. Но дори тогава пристигащите няма да имат пълен достъп до социалната ни система до 2028 г.", обясни Камерън.

Виж още: Новопристигнали във Великобритания без социални помощи до четири години

Работещите български семейства на Острова ще получават по-малко пари, ако отглеждат децата си в родината, гласи още текстът на споразумението, цитиран от БНР.

Първоначално ще е само за новопристигналите, но от 1 януари 2020 г. индексацията ще важи за всички регистрирани в системата за социално подпомагане на приемащата страна. Законодателството позволява

орязването на майчинските за българските имигранти в целия ЕС,

а германският канцлер Ангела Меркел още същата вечер заяви: "Решението за детските надбавки важи за всички държави членки. Така че Германия също би могла да поиска индексация. По начина, по който вървят нещата в управляващата коалиция, може наистина да обсъдим това. Германия има доста високи помощи за отглеждане на деца в сравнение с други социални системи."

Виж още: 62 хил. българи на помощи в Германия

Опонентите на Камерън определиха сделката от Брюксел като "куха", а промените - "твърде незначителни". Привърженици на оттеглянето от ЕС има и в собственото му правителство, което днес взе решение да подкрепи оставането.

Ден по-рано правосъдният министър Майкъл Гоув обаче обяви, че ще агитира за излизане от общността, а Камерън коментира, че е "разочарован", но не и изненадан от този ход на своя съратник. "Бунтарите" са общо шестима, а най-голяма тежест се очаква да има позицията на лондонския кмет Борис Джонсън.

Дейвид Камерън (вдясно) с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер по време на Европейския съвет в Брюксел, 18-19 февруари 2016 г.

Някои от основните точки, които Камерън договори с останалите държави от ЕС:

- Ограничения в детските надбавки за децата на имигрант, живеещи извън британска територия - приложими веднага за новодошлите и от 2020 г. за досегашните им 34 хил. получатели,

Виж още: "Дейли мейл": 1,3% от населението на Източна Европа живее във Великобритания

- Анекси към договорите за членство, които да заявяват недвусмислено, че Великобритания не може да бъде принудена да се интегрира в общността политически,

- Седемгодишна "внезапна спирачка" на подпомагането за работещи имигранти в случай на "изключително висок" приток, каквато е ситуацията сега. Това условие е валидно само в продължение на указания период, след който "спирачката" трябва да бъде отпусната, без изключения.

- Великобритания си гарантира и правото на "спешни мерки за защита" на своята столица Лондон, да не позволява на британски фирми да бъдат принуждавани да се установят в Европа и да гарантира, че

британският бизнес няма да понася "дискриминация", задето страната не е част от еврозоната

Според Ангела Меркел пакетът от реформи ще увеличи подкрепата за оставането на Великобритания в ЕС. Мотивите на България в полза на компромиса обясни премиерът Бойко Борисов:

"Крайната цел е да запазим единството на Съюза. Това за България е много важно. Ако Великобритания излезе като основен донор, кохезионните фондове ще паднат. А всички ние само на тях разчитаме за инфраструктурните ни проекти."

Виж още: Посещението на Дейвид Камерън у нас

Дълбоко вярвам, че Обединеното кралство има нужда от Европа и Европа се нуждае от Обединеното кралство, но

финалното решение е в ръцете на британския народ, заключи Доналд Туск

"Договорите ще бъдат променени в бъдеще така, че споменаването на "все по-тесен съюз" да не се отнася за Обединеното кралство. Накратко казано - Великобритания никога няма да бъде част от европейска супердържава... Също така веднъж завинаги постановяваме, че националната сигурност е изцяло отговорност на британското правителство. Така ние никога няма да бъдем част от обща европейска армия", заяви Камерън и допълни:

"С това ново споразумение мисля, че дойде време да изпълня обещанието си, когато се кандидатирах за втори мандат. В събота ще представя текста на правителството, а в понеделник ще направя изявление пред парламента за начало на процеса по насрочване на референдум за членството ни в ЕС. Сега британският народ трябва да реши дали да остане в този реформиран ЕС или да напусне. Вярвам, че отговорът е в това да останем. Великобритания ще бъде по-силна в реформирана Европа, отколкото сама навън."

Източник: Би Би Си, БНР