Кои са били любимите песни на Апостола на свободата?

"Песните на Левски" - така е озаглавен музикалният филм на БНТ (понеделник, 17 юли, 22 ч.), който отдава почит към личния свят на Апостола на свободата. С помощта на Министерството на културата той се издава и на DVD заедно с документалния филм за Васил Левски от поредицата "Великите българи" (2006-2007).

Повече от 50 изпълнители, сред които "Мистерията на българските гласове", "Ева квартет" и квартет "Славей", участват в песенния проект по повод 180-годишнината от рождението на Апостола. Всички носят автентични старинни костюми, предоставени от фонда на БНТ.

Сценарист на черно-белия "Песните на Левски" е Димитър Стоянович, а режисьор - Димитър Шарков. Снимките са осъществени в Драгалевския и Кремиковския манастир, както и сред красивата природа на Искърското дефиле.

Виж още: Актьорите, които бяха Васил Левски

Актьорът ветеран Борис Луканов е избран да разкаже историята на всяка от представените във филма 14 песни, които Апостола е пял. Това са хайдушки, исторически, революционни и възрожденски песни, както и църковни песнопения, част от тях запазени в неговия бележник. Сред тях са:

- "На прощаване" - по известното Ботево стихотворение

Смята се, че именно Левски е един от първите му изпълнители; дори при преписването му в своето тефтерче Апостола прави някои малки изменения.

Впрочем на песен, по музика от Вилко Новак, е направено и друго стихотворение от Христо Ботев - "Обесването на Васил Левски". В изпълнение на мъжки хор тя е издадена на грамофонна плоча през 1987 г., когато се отбелязва век и половина от рождението на Апостола.

- "Яничари ходят, мамо" и "Снощи е Янка от Балкан слязла"

В своята събирателска и изследователска работа акад. Николай Кауфман среща народни певци и певици, които буквално възкликват за тези две песни, че са били любими на Васил Левски.

- "Все за тебе мисля, мамо"

Някои изследователи приемат, че Левски е автор на тази песен и това е твърде възможно, отбелязват авторите на филма. Апостолът на свободата обичал не само да пее, но е имал и дарба да съчинява текстове за песни, а други редактирал по свой начин и подготвял в удобен вид за песен.

- "Отдавна ли си, момне ле, калугерица"

- "Слънцето трепти захожда"

- "Провикна се мома башнакиня"

- "Не пей, славею" - според преданието последната песен на Апостола, която той пее, докато отива към бесилото...

Това свидетелство не е доказано, уточняват от БНТ. Захари Стоянов твърди, че Левски не говорел добре турски, но не е невъзможно да е знаел някои песни, тъй като по време на Възраждането много от популярните мелодии се появяват в различни варианти на Балканите.

"Не пей, славею" прозвуча в документалния филм на Весела Смилец "Родът на Апостола" по-рано тази година, който БНТ1 повтаря тази сряда в рубриката "Зад кадър". За възстановяването на песента помагат и водещите от предаването "Иде нашенската музика" Даниел Спасов и Милен Иванов. В "Песните на Левски" двамата я изпълняват заедно с Виолета Маринова.

На самия 18 юли, след прякото предаване на тържествената заря в Карлово и финалния епизод на младежкия проект "Левски в моя град", от 22,05 ч. БНТ1 излъчва ораторията реквием "Васил Левски" на композитора Боян Икономов по текст на Димитър Точев - запис от първото й изпълнение на сцена в Софийската опера и балет тази вечер.

Източник: БНТ