За поста на Вяра Анкова бившият водещ на новините се конкурираше с Емил Кошлуков, Иван Гарелов, Сашо Йовков, Валери Тодоров и Тома Иванов

Константин Каменаров спечели конкурса за генерален директор на Българската национална телевизия (БНТ) с четири от общо пет гласа в Съветът за електронни медии (СЕМ).

Против кандидатурата му гласува единствено бившият депутат от БСП Иво Атанасов, който подкрепи концепцията на Валерий Тодоров и напомни, че обществената телевизия сега има едва 8% дял от аудиторията, а собствените й приходи са 14%.

Виж още: Нужни ли са новините на турски език?

Коко, както е известен още Константин Каменаров, е на 53 години. Завършил е медицина, но в началото на 90-те започва като репортер в "По света у нас" и постепенно се издига до водещ и шеф на новините.

Напуска, за да стане говорител на кабинета "Костов" през 1997 г., но там не се задържа дълго и преминава в частния бизнес, като говорител и пиар на мобилния оператор "Мтел".

През 2011 г. по покана на предшественичката си Вяра Анкова се завръща в БНТ като оперативен директор. Женен е за водещата на централната новинарска емисия "По света и у нас" Радина Червенова.

Гласовете си за него в СЕМ дадоха Мария Стоянова, Розита Еленова, председателката София Владимирова и бившата му колежка от БНТ Бетина Жотева, която подчерта, че той идва от "Сан Стефано" 29, познава хората, технологиите и целия работен процес.

Негови конкуренти да оглавят обществената телевизия бяха бившият генерален директор на БНР Валерий Тодоров, Тома Иванов, който е бил финансов и изпълнителен директор на БНТ, журналистите Емил Кошлуков, Иван Гарелов, Сашо Йовков.

Техните колеги Стоил Рошкев и Теодор Ангелов, както и инженерът Радослав Главчев не бяха допуснати до финалния кръг от конкурса в началото на тази седмица, когато шестимата фаворити представиха управленските си концепции в пряко предаване по БНТ2.

На изслушването пред СЕМ вчера Каменаров изтъкна, че новините и публицистиката са гръбнакът на обществената телевизия, който се е доказал във времето, а "По света и у нас" се е превърнал в безспорен лидер в телевизионния пазар.

По думите му обаче, те не бива да остават "самотен остров" и за да може БНТ да се превърне в истинска алтернатива на комерсиалните телевизии, програмата е от изключителна важност. Според него държавната телевизия трябва да фокусира целия си технически и човешки ресурс, за да произвежда все по-качествен продукт.

В маркетинга той планира да създаде звено, което да работи за допълнително финансиране и привличане на допълнителни средства, като има начин това да стане чрез европейски програми и по-специално работа по проекти заедно с големите корпорации, което по никакъв начин нямало да попречи за изпълнението на обществената мисия и функция на БНТ.

По отношение на програмата според Каменаров трябва да има един основен, централен, политематичен канал като БНТ1 и букет от други програми, а регионалният БНТ2 да се фокусира върху култура и образование.

По-рано този месец конкурсът за директор на Националния филмов център (НФЦ) завърши без победител, след като нито един от четиримата кандидати: Александър Донев, Владимир Гюров, Любомир Тодоров Янакиев и Жана Караиванова не събра нужния брой точки от комисията в Министерството на културата.

Източник: БНТ