"На границата" е поредица по военните разкази на писателя и тръгва наесен по БНТ

Станимир Трифонов не е единственият кинорежисьор, който напоследък работи за телевизията. Преди да режисира "Изпепеляване", отличен със "Златна роза 2004", и да екранизира БГ романа на 2005 г. "Стъклената река", той засне сериала по "Хайка за вълци" от Ивайло Петров (2000). Сега от БНТ сега са му поверили минисериал, базиран на военните разкази от Йордан Йовков.

Шестте епизода свързват историите, описани от големия български писател и хуманист в цикъла "Край Места". БНТ продуцира поредицата по повод 100-годишнината от Първата световна война, която се отбелязва в цяла Европа. Сценарист е Димитър Стоянович, автор на предаването "Пътеводител на историческия стопаджия", работил и по други мегапроекти на държавната телевизия.

Изпълнителен продуцент е Пламен Йорданов, а продуцентската компания е "Инкомс проджект" ООД.

За да пресъздаде страната такава, каквато е изглеждала в навечерието на Първата световна война, екипът снима на различни места - от Синеморец до западната ни граница. Военните униформи, костюмите и оръжейният арсенал са от фонда в базите на студията на БНТ "Екран" и "Ню Бояна филм". 

Снимачният процес приключи тези дни с най-трудните батални сцени. "Снимахме над три месеца - половин зима, една цяла пролет и четвърт лято. Личното предизвикателство за мен беше да покажа как в миналото можем да преоткрием себе си и да извлечем поуки за бъдещето си. И не на последно място - да покажем безсмисления ужас на войната", коментира режисьорът Станимир Трифонов.

"На границата" преплита откровенията на Йовков, споделени в писмата му от времето, когато е бил мобилизиран в Беломорска Тракия, със съдбата на едно съвременно 17-годишно момче от дом за изоставени деца. Младежът открива писмата на писателя и така два свята, отдалечени един от друг с почти столетие, се доближават, обясняват от БНТ.

Благодарение на тези писма, момчето ще научи много неща за смисъла на миналото, приятелството, предателството, доверието, любовта, смъртта и човешкото достойнство. 

В главната роля дебютира младият актьор Мартин Димитров, който има своето историческо противостояние в образа, пресъздаден от Димо Алексиев (сериала "Седем часа разлика"). В актьорския състав са още ветеранът Борис Луканов, Валентин Танев, Николай Урумов, Илияна Коджабашева, нашумелият от "Дансинг старс" Дарин Ангелов, Росица Обрешкова. 

Това не е първият български филм, който се обръща към Йовков. През 2008 г. Костадин Бонев засне биографичния "Военен кореспондент", където действието също се развиваше през Първата световна, а в ролята на писателя влезе Пенко Господинов.

По произведения на Йовков през миналия век са заснети игралните филми "Шибил", "Нона", "Най-вярната стража", "Мечтател", "24 часа дъжд", както и двусерийния тв филм от 1988 г. "Вечери в Антимовския хан".