Съоръжението, за което Бразилия не може да бъде обвинена в разхищение на средства

Световното първенство по футбол в Бразилия безвъзвратно си замина, но ние още си спомняме множеството критики, които бяха отправени към ФИФА и управляващите в Бразилия заради чисто финансовата страна на мондиала. Южноамериканската държава похарчи баснословни суми за построяването на стадиони, които едва ли някога скоро ще бъдат запълнени пак.

Оказва се обаче, че има смисъл от поне един от стадионите. "Естадио Минейрао" стана първото в историята на Световните първенства съоръжение, което се захранва изцяло от слънчева енергия. Сега, когато мондиалът вече отмина, стадионът ще произвежда електричество, достатъчно да захрани нуждите на 1200 семейства, пише UReport.

Иновативният проект е подготвян още от 2012 г., а самата реконструкция на стадиона и монтирането на панелите приключиха едва около месец преди началото на турнира. След няколко теста за привеждане на системата в съответствие с и изискванията на Националната агенция за енергийно регулиране в Бразилия, стадионът беше пуснат за мачове.

Виж още: Джон Оливър за нелицеприятната страна на ФИФА

Съоръжението е изградено по модела на стадионите във Фрайбург (Германия) и Берн (Швейцария). Системата е изградена от фотоволтаични панели със силиконови клетки, които превръщат слънчевата енергия в електричество.

Общо 6000 панела са монтирани на покрива на стадиона. Произвежданата от тях електроенергия не може да се съхранява, тя се пренасочва и разпределя в електропреносната мрежа и достига до домакинствата, тъй като за захранване на нуждите на стадиона по време на мач са нужни едва около 10% от общата енергия.

Виж още: Тъмната страна на световното по футбол

"Естадио Минейрао" бе домакин на четири мача от груповата фаза на турнира, както и на драматичния осминафинал между Бразилия и Чили и рекордната загуба на домакините от Германия с 7:1.