Романът на Милен Русков е пренесен на театралната сцена в Пловдив от режисьора Иван Добчев

Асен Блатечки и Бойко Кръстанов, които си съперничеха за любовта на Радина Кърджилова в сериала "Стъклен дом", сега се срещат и на сцената.

Двамата актьори са сред звездите в театралната адаптация на романа от Милен Русков "Възвишение", осъществена на пловдивска сцена под режисурата на Иван Добчев и вече обявена за най-очакваното културно събитие през есен 2013. Жителите и гостите на града могат да видят постановката още този месец - на 21 септември тя е в програмата за Нощта на музеите и галериите, организирана от фондация "Отворени изкуства", а този вторник, 10-и, открива фестивала "Сцена на кръстопът" (ScenaTepe.com).

Специално за деветата Нощ на музеите и галериите в Пловдив (Night.bg, 20-21 септември) героите от романа, т.нар. "револуционери", ще бъдат представени с уникално театрално събитие - шествие под наслов "Възвишение и Дядо Юван". Началната точка е Военният клуб, маршрутът на героите води до Римския стадион, а финалът е пред Драматичния театър в Пловдив, където за 21 ч. е насрочена среща разговор с автора на книгата, режисьора, драматурга Александър Секулов и част от актьорите.

"Възвишение" е определян като "българския роман на последните 25 години", "най-големият езиков експеримент в българската литература", "джобна енциклопедия на българското възраждане", "липсващия български роман, написан 130 години по-късно".

Историята проследява съдбата на Гичо и Асенчо - малко бунтовници, малко разбойници - в авантюрите им с четата на Димитър Общи преди и след обира в Арабаконак. 

Възраждането е най-интересният период от българската история, зареден с оптимизъм, енергия и големи надежди. Това го отличава от последвалия унил и мрачен фон на българската история от ХХ век. По време на Възраждането всичко е предстояло, всичко е изглеждало - и може би наистина е било - възможно, това е време на възход, на вяра в бъдещето, разказва Милен Русков.

Спектакълът ревизира всички представи за възрожденските маниери и манталитет. Тази ревизия e трябвало да бъде усвоена от актьорите. "Те трябваше да започнат да виждат, че това са живи хора, характери, които са били прикривани, замазвани, отмахвани от историята и от коридорите на училищата", споделя режисьорът Иван Добчев.

За да прозвучат пророческите думи на главния герой: "Ти ако искаш братство и съгласие, често не можеш стъпка напред направи. Ако искаш напредък, ще трябва често с тояга в ръка да действуваш, и да знайш, че ще има много недоволни. Защо те прочия не щат напредък. Те искат да си карат как си знаят. И ти ако искаш напредък, ще трябва здравата да ги разтърсиш, а те за туй ще та мразят от дън душа. Но, няма как, тъй става."

Очакванията на публиката към спектакъла "Възвишение" са големи не само покрай изключителния интерес към романа на Русков, но и заради ентусиазма, който пловдивчани, заедно с цялата трупа и екипа на Драматичния театър в Пловдив (DTP.bg), влагат във възстановяването на изгорялата сцена с цел премиерата на "Възвишение" да се състои на 8 октомври.

Представленията от основната програма на 17-ия Есенен международен театрален фестивал "Сцена на кръстопът", които трябваше да се играят в голямата зала на театъра, ще се състоят в Дома на културата "Борис Христов" (бившия синдикален дом). Театралният форум в Пловдив, който продължава до 23 септември, се открива с "Възвишение" довечера от 19 ч., а трейлърът е дело на 19-годишния Иван Йорданов - един от отличените в конкурса за рекламен видеоклип на спектакъла.