Малко след като тв продуцентът Нико Тупарев изказа мнение, че хитовият сериал на държавната телевизия е трябвало да приключи отдавна, се оказа, че петият сезон, който се снима в момента, е и финален

В началото на месеца, на въпрос относно залеза на българските сериали и конкретно дългата пауза след четвъртия сезон на "Под прикритие", продуцентът на "ВИП брадър" Нико Тупарев коментира пред в. "Ретро":

"Обществената телевизия е в друга територия и тя трябва да даде самостоятелен отговор защо е в неин сериал лошите и мутрите да се оказват добрите. Дали е нормално обществена телевизия да прави сериал, забранен за лица до 18 години?

Държавата за пореден път инвестира в насилие

и аз смятам това за грешно и отдавна трябваше да бъде прекратено. Не защото не е успешно, а защото не е подходящ за БНТ. Тази телевизия трябва да се занимава с други неща и може да се направят професионални и добри сериали, каквито те могат да направят. Които не са насочени за най-ниските и долни страсти.

Защото ние в нашето предаване имаме точна позиция по отношение на насилието. Ето тези се сбиха и трябва да напуснат предаването, независимо кой е по-виновен. Докато в сериала

толерират мутри и герои на 90-те, без да им дават никаква оценка -

и това е по обществена медия. Ако ги има тези псевдоинтелектуаци, които коментират "Биг брадър", да вземат отношение по този въпрос. Нека да направят любовен или исторически сериал.

Проблемът със сериалите у нас, че надскочихме етапа на компетентност и подценихме сценария. И трябва да се върнем в основата, в която стоят добрите истории. Сериалите всъщност са литература, едни добре развити образи и едни случки.

Успехът на риалити форматите в България е поради ниската драматургия на сериалите. Защото в другите страни, където се прави "Биг брадър", той беше изместен от добрите и качествени сериали, но у нас не е така. Бъдещето за мен в това и ние сме започнали да правим постъпки в тази насока..."

Скоро след този коментар се оказа, че пети сезон на "Под прикритие" все пак ще има. Но той ще е и последен. Завръщането му в ефир се очаква в края на ноември - над година и половина след финала на сезон 4.

Снимките вече започнаха - отново край морето,

в курорта Св. Влас, а от БНТ обещаха много екшън и нови герои. Сериалът вече е продаден в 149 държави в Европа, Азия, Централна, Северна и Латинска Америка, а от средата на този месец се излъчва и в "Меката на криминалните сюжети за мафията" - Италия.

Героят на Ивайло Захариев вече излезе от прикритието си и се върна на работа

"Петият сезон на "Под прикритие" трябва да върне на зрителите интереса и любовта към сериала. И трябва да го направи с нещо, което до този момент не са виждали в предишните четири сезона. Те ще станат свидетели на изключителен сценарен ход, който е възможен само тогава, когато историята свършва.

Това, което се опитахме да направим с четвърти сезон, е да проверим дали можем да презаредим един проект, планиран за три сезона. Продължихме най-вече

заради зрителския интерес и световната дистрибуция

Много важно е един продукт да свърши тогава, когато все още е много добър. Зрителите трябва да се разделят със своите герои, докато все още са влюбени в тях", коментира от снимачната площадка програмният директор на БНТ 1 Севда Шишманова.

Виж още: Сравняват "Под прикритие" с "В обувките на Сатаната"

Освен обявените за любими персонажи Иво Андонов, Куката, Попов, Мартин, Ерол, Големия Близнак и Ния, на екрана се очаква да видим както родни тв и театрални звезди, така и гост-актьори от чужбина (подобно на Алън Форд в предишния сезон).

Иво Андонов се превърна в емблематичен персонаж на Захари Бахаров и му донесе не една награда

Три са вече известните нови имена, които влизат в сериала: Димитър Баненкин (от друг сериал на БНТ - "Недадените") плюс Христо Петров и Дарин Ангелов от трупата на Народния театър "Иван Вазов". Текат прослушвания и за

нова основна женска роля,

за която продуцентите обещават да е сред най-интересните персонажи на сезона. Междувременно снимките в морския курорт са заинтригували над 500 кандидат-статисти, които се явили на кастинг.

"Има няколко съвсем нови образа, които ще бъдат пресъздадени от талантливи български актьори. Разбира се, основна роля ще има и Бойко Кръстанов, който е новото ченге под прикритие. Останалото зрителите ще видят сами", коментира продуцентът Димитър Митовски.

Освен него, режисьори на епизодите ще бъдат още Виктор Божинов и Зоран Петровски. Зад камерата застава операторът Радослав Гочев, а сценарият е дело на Теодора Маркова и Георги Иванов, които са работили по първите два сезона, както и по сериали като "Стъклен дом", "Революция Z" и "Фамилията".

Захари Бахаров разкрива, че в неговия персонаж ще има сериозни промени

"Иво се е устремил към много висока цел, която дори и аз не зная дали е постижима за него. Предстои да видим докъде ще стигне и на какво е способен, преследвайки целите си", загатва водещият на Националната лотария.

Бойко Кръстанов, който е новото тайно ченге, разкрива, че за да влезе в ролята, е чел много и дори се е срещнал с действащ полицай, работещ под прикритие.

Всички трябва да признаят, че "Под прикритие" е феномен, защото не спестява нищо от живота ни такъв, какъвто е, коментира друга от звездите на сериала - актьорът Мариан Вълев (Куката).

Снимки: БНТ