Сепаратистите спечелиха изборите за местния парламент, който може да задейства референдум за отделяне в суверенна държава

Каталуния е на крачка от отцепване от Испания, след като привържениците на независимостта на провинцията печелят мнозинството в местния парламент, сочат резултатите от вчерашните регионални избори.

Победа за сепаратистите

Според първият екзит пол, най-големите две сепаратистки групи, които образуват коалицията "Junts PEL Si" ("Заедно" и "Да") и радикалната лява партия CUP ("Кандидатура за народно единство"), която и настоява за излизането на Каталуния и от Испания, и от ЕС, ще получат между 74 и 79 места в 135-членния местен парламент.

Засега "Заедно за "Да" печели около 64 депутатски места, а "Кандидатура за народно единство" - 10 места.

На изборите, проведени в неделя, Социалистическата партия на Каталуния (PSC) е втора с 19-21 мандата, трета е Народната партия на Каталуния (PPC) с 14-16 мандата. Те са против отцепването на областта. Каталунската версия на Podemos е с 12-14 мандата - тя няма ясна позиция за независимостта.

Премиерът на Каталуния Артур Мас обяви, че сепаратистите са получили демократичен мандат да продължат борбата си за независимост от Испания. Преди вота Мас обеща, че в случай на победа той и съюзниците му ще отведат Каталуния към независимост, най-късно през 2017 година.

Въпреки че сепаратистите ще разполагат с пълно мнозинство в парламента, те не успяха да спечелят мнозинството от гласовете, получавайки 47,8 процента, отбелязва АФП.

Ефекти

Ако Каталуния се отцепи от Испания, това означава, че тя излиза и от ЕС. На евентуалната нова държава ще се наложи да изостави еврото като валута, а отборите "Барселона" и "Еспаньол", ще трябва да излязат от испанското първенство. Много компании, ситуирани в Барселона, също биха пострадали от отделянето на новата държава.

Източник: АФП, БНР