Норовирусите предизвикват температура, повръщане и разстройство

Началото на зимата ще ни донесе вълна от норовируси. Те предизвикват гастроентерити при хора от всички възрасти в световен мащаб. 

Причината, че се активират най-вече в края на годината е, че издържат на студ, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести, цитиран от в. "Стандарт". 

Симптоми

"Норовирусите са силно заразни, по-малко от 10-20 частици могат да предизвикат инфекция. Инкубационният им период е 12-48 часа. След това човек може да започне да повръща, да почувства гадене или да получи диария, стомашни и коремни болки. По-рядко болният може да вдигне температура, да получи главоболие и болки по тялото. Особено уязвими са децата, хората в напреднала възраст или с придружаващи заболявания и отслабена имунна защита", обясни проф. Кантарджиев. 

По негови думи най-честото усложнение от инфекцията е тежката дехидратация заради повръщането и разстройството.

Как се хващат 

Обикновено заразяването с норовируси става чрез замърсена храна или течности, допир до мръсни повърхности, при пряк контакт с болен или при споделяне на общи съдове, принадлежности и тоалетни помещения. 

Виж още: 9 растения, които са щит срещу грипа

Обикновено хората пипват норовирус от недобре измити марули, спанак, зеле, плодове или миди и стриди, които се почистват трудно. 

Специално лекарство за инфекциите от норовирусите няма. Лекарите обикновено предписват медикаменти, които да облекчат различните симптоми - температура, разстройство и т.н.